ЧЕПУРИН: „Русија је за целовиту, просперитетну Србију и миран Балкан“

ČEPURIN: „Rusija je za celovitu, prosperitetnu Srbiju i miran Balkan“

15 juna 2017

AMBASADOR Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin organizovao je prijem u ambasadi ove zemlje u Deligradskoj ulici povodom nacionalnog praznika – Dana Rusije.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i mnogobrojne zvanice, među kojima i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor BIA Bratislav Gašić, lider radikala Vojislav Šešelj, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, predstavnici diplomatskog kora, patrijarh Irinej i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života zemlje.

Ambasador je gostima poželeo dobrodošlicu u bašti ambasade.

– Ruska država napunila je 1.155 godina, a Ruska Federacija 27 godina – podsetio je Čepurin, čestitajući sunarodnicima državni praznik. U svom obraćanju on je poručio da je Rusija za celovitu, prosperitetnu Srbiju i miran Balkan.

Strateški cilj Rusije, prema njegovim rečima, jeste da osigura bezbednost u prijateljstvu sa Istokom i Zapadom, kao i energičan ekonomski, kulturni i duhovni razvoj, prosperitet zemlje i naroda.

– Mi ćemo se oslanjati na interese našeg naroda, na iskustvo naše države koja traje više od hiljadu godina. Ka tom cilju ići ćemo u prijateljskoj slozi sa Srbijom – rekao je Čepurin.

Kako običaji nalažu, za praznik se dodeljuju pokloni, pa je ambasador uz blagoslov patrijarha, novoizabranom predsedniku Srbije uručio jedan od ruskih simbola – žostovski poslužavnik oslikan cvećem. Kako je objasnio ambasador, ova zanatska tradicija Žostova traje 250 godina.

Autorka kompozicije koja je poklonjena Vučiću jeste umetnica Gogina, predstavnica najpoznatije porodice umetnika Žostova u 20. veku.

– Poželimo predsedniku da na ovom čeličnom poslužavniku sa cvećem pažljivo nosi dobre odnose između naših zemalja – poručio je ambasador.

Čepurin je zapazio da je kao i prošle godine na ovom događaju prisutna elita navodeći da nije važno da li predstavlja vlast ili opoziciju, da li je iz sfere politike ili kulture. Važno je, prema oceni ambasadora, da je prijateljski raspoložena prema Rusiji. On je svoje obraćanje završio zdravicom: – Za bratske narode – ruski i srpski!

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/382934/Obelezen-Dan-Rusije

KOMENTARI2 komentara

  1. hristina says:

    Cestitke bratskom ruskom narodu! Ziveli!!!

  2. goran says:

    Gotovo ceo Balkan je već pripao NATO gorilama. O čemu lupeta ovaj Čepurin?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *