ЧЕПУРИН СРПСКОЈ ВЛАСТИ саопштио болну истину

ČEPURIN SRPSKOJ VLASTI saopštio bolnu istinu

21 jula 2017

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je uspostavljanje bilateralne industrijske kooperacije i stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona u Srbiji.

„Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Srbije”, izjavio je Čerpurin u intervjuu za časopis Srpska ekonomija.

Kako kaže, radi se „o visokotehnološkoj produkciji, gde smo konkurentni”, a ta proizvodnja bi mogla da bude plasirana na tržištu Srbije, balkanskog regiona, EU, Turske.

Ruski diplomata ističe da je za Moskvu i Beograd od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, navodeći da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije sa udelom od 7,2 odsto.

Prema rečima Čepurina, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje, koji je prošle godine povećan za 9,0 odsto, „jeste i biće još dugo jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene”.

„Tendencija rasta je zabeležena i u prvoj polovini tekuće godine. Sve u svemu, 2017. očekujemo znatno povećanje izvoza srpske poljoprivredne produkcije u Rusiju”, rekao je on, dodajući da se sada razmatra i jedan perspektivan projekat u oblasti semenarstva, gde vidi mogućnosti za kvalitativno novu saradnju u velikom zamahu.

Ističući Međuvladin komitet kao ključni mehanizam bilateralne saradnje, koji pomaže u usaglašavanju i realizaciji uzajamno korisnih projekata, Čepurin je najavio u skorije vreme susret dvojice kopredsednika Dmitrija Rogozina i Ivice Dačića u Rusiji, a u oktobru ili novembru proširenu sednicu Međuvladinog komiteta u Srbiji.

Komentarišući put evropske integracije Srbije, ruski ambasador je primetio da će „prilikom pristupanja EU, Srbija morati da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom”.

„Nedostaci takvog poteza su očigledni i zato tri strane – Rusija, Srbija i EU – treba da nađu prihvatljivo rešenje. O tome bi se, naravno, trebalo dogovarati unapred… Treba uzeti u obzir da je EU, kako bi sačuvala konkurentnost na globalnom nivou, objektivno zainteresovana za energičan razvoj ekonomskih odnosa s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Nadamo se da će tako i biti”, rekao je Čepurin u intervjuu za Srpsku ekonomiju.

KOMENTARI2 komentara

  1. pravda says:

    STOP hitlerovom 4 RAJHu i EU. Zivela Rusija. Samo sa rusima braco srbi.

  2. doka says:

    Jedini način da se srpski seljak uopšte narod,(zemlja Srbija) dozove pameti je da joj ruska vlada ukine sve povlastice koje nema nijedna država sa ruskom federaciom počev od poljoprivrednih proizvoda,energetike do visoke tehnologije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *