ČEPURIN: Ulazak Srbije u EU neće uticati na odnose te zemlje sa Rusijom

ČEPURIN: Ulazak Srbije u EU neće uticati na odnose te zemlje sa Rusijom

30 juna 2014

Cepurin81p0Ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) neće uticati na prijateljske odnose te zemlje sa Rusijom, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

„Beograd ne vidi protivrečnost između svojih napora za ulaskom u EU i željom da razvija tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom“, kazao je Čepurin Itar-tasu, dodajući da su „Srbi kategorički protiv teze ‘ili-ili’, i da je to ispravno“.

Po rečima Čepurina, termin „okrenutost politike Srbije prema Briselu teško da je korektan“.

„Srbija već drugu deceniju bez obzira na smenu rukovodstva kao svoj spoljnopolitički prioritet opredeljuje ulazak u EU. Beograd sada vodi pregovore i računa da će ući u EU 2020. Ali, on istovremeno naglašava želju, a sada naglašava još jače, da želi da očuva i razvija dobre odnose sa svojim istorijskim drugom, bratskom Rusijom“, kazao je on.

Po njegovim rečima, danas je teza „nikada protiv Rusije“ neverovatno popularna u srpskom društvu.

„Za razliku od niza svojih suseda u regionu, Srbija je jasno kazala da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji. To su rekli i srpski lideri – Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Srbija je u teškom trenutku pokazala da je pravi prijatelj Rusije. Ona pri tom odbija da igra protiv svojih ekonomskih interesa“, rekao je Čepurin.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *