ЧЕПУРИН: Време је за историјски преокрет Србије!

ČEPURIN: Vreme je za istorijski preokret Srbije!

31 oktobra 2016

pol-cepurin4_620x0-4t

Došlo je vreme za istorijski zaokret, za uspostavljanje saradnje istoka i zapada Evrope, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je povodom Dana narodnog jedinstva, praznika ustanovljenog u znak sećanja na dan kada je 1612. godine ruska vojska pobedila Poljake i oslobodila Moskvu, priredio koktel u ambasadi u Beogradu.

Prijemu povodom velikog praznika Dana jedinstva Rusije, 4. novembra, pored patrijarha srpskog Irineja, prisustvovali su srpski poslanici, predstavnici kulturnog i naučnog života, članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom, zatim predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, prvi čovek Dveri Boško Obradović, kao i legenda naše zabavne scene Đorđe Marjanović.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Čepurin je istakao da je na današnji dan važno da se setimo dostojnih ljudi i događaja, ne deleći prošlost na belo i crno, belo i crveno. Osećaj ponosa na naše pretke, istoriju i kulturu osnov je za obnovu naših zemalja, i mi idemo tim putem, rekao je Čepurin.

„Uzajamno razumevanje između Rusa i Srba je uzor za druge narode Evrope. Čitav 20. vek obeležile su podele, ratovi i sukobi unutar Evrope. Znamo ko su majstori ’zavadi pa vladaj Evropom‘, obogaćuju se na nesrećama Evropljana. Danas se Evropa, koju je Rusija protegnula do Pacifika, skupila kao šagrinska koža. Konfrontacija u Evropi je štetna po Rusiju, po Srbiju, po sve Evropljane. Došlo je vreme za istorijski zaokret — uspostavljanje saradnje između istoka i zapada kontinenta. Nadamo se da ćemo se upravo u ovom pravcu izvući iz današnje krize“.

On je dodao da će na dan praznika u Kremlju biti održan veliki prijem, na kome će predsednik Vladimir Putin dodeliti Orden prijateljstva Emiru Kusturici, te da je to, po njegovom mišljenju, znak poštovanja i zahvalnosti svim Srbima.

Da podsetimo, u čast Dana Bogorodice Kazanjske i slavne pobede ruske vojske nad Poljacima, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je 2005. godine proglasio 4. novembar državnim praznikom — Danom narodnog jedinstva.

Ideja da se praznik obeležava baš na ovaj dan potekla je od Međureligijskog saveta Rusije. Zato ovaj praznik nije samo svetovni — obeležavaju ga svi stanovnici Rusije, odnosno predstavnici raznih veroispovesti.

Za Rusiju su sloga i jedinstvo i uzajamno razumevanje izuzetno važni, jer se ta zemlja prostire kroz deset vremenskih zona. U Rusiji živi više od 170 naroda, a gotovo svi su sačuvali svoje korene, poštujući svoju istoriju, ali i jedni druge. Dan jedinstva se, kao i mnogi drugi veliki praznici u Rusiji, slavi masovno na ulici, ali i svečano u državnim institucijama.

Izvor: rs.sputniknews.com

KOMENTARIJedan komentar

  1. oskar vajld says:

    Mrtvac ne moz' da se preokrene, brate Cepurine. Kasno nas vaskrsavate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *