ЦЕРАР ПОДИГАО БУРУ: Словенија ће ТУЖИТИ Хрватску, а Србија и Косово треба да се УГЛЕДАЈУ НА НАС

CERAR PODIGAO BURU: Slovenija će TUŽITI Hrvatsku, a Srbija i Kosovo treba da se UGLEDAJU NA NAS

7 marta 2018

Slovenija će ovih dana protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke, najpre pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, izjavio je premijer Miro Cerar i istakao da region zapadnog Balkana treba da uđe u EU, pod uslovom da kandidati ispune uslove, uključujući granične sporove, pre ulaska.

On je to rekao u intervjuu za bečki „Standard“, odgovarajući na pitanje da li Srbija treba pre ulaska u EU da prizna Kosovo, budući da je to, kako je list ocenio, „najteže granično pitanje u regionu“, prenosi Hina.

– Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rešenje trebale bi da prihvate „naš model“ i probleme reše arbitražom jer bi drugi načini rešenja konflikta bili opasni – rekao je Cerar.

Dodao je da Hrvatska neprihvatanjem presude arbitražnog suda šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu u EU.

– Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regionu, ali i EU – kazao je Cerar i dodao da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pokušao da uveri da je implementacija arbitražne presude jedino rešenje, ali da u tome nije uspeo.

Prema njegovim rečima, zbog toga će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske da pokrene pravne postupke, najpre pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, posebno ako na pismo, koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Brisel, Komisija ne bude reagovala u skladu sa očekivanjima.

– Ne mogu da zamislim da Hrvatska ili bilo koja država bude u Šengenskoj zoni, a da pre toga njene granice ne budu definisane – kazao je Cerar i dodao da Hrvatska danas ne bi bila ni u EU da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

– Primer Hrvatske pokazuje šta se dogadja kad neka država ne prihvata EU standarde. Sada imamo to da su dve države članice u sporu čije se posledice ne mogu predvideti – kazao je Cerar i istakao da sva otvorena pitanja treba rešavati tako da posle toga u EU ne nastanu problemi.

KOMENTARI3 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    A kada će janezi da odgovaraju za mučene i ubijane vojnike jna Srpske nacionalnosti?????? Pozivaju se na zakone samo kada treba da ostvare svoja prava, LICEMERI.

  2. miki says:

    Mnogo se nesto sire ovi slovenci. Kao da imaju demenciju pa zaboravljaju da su obicna favela u Austriji. Da nije bilo velikih donacija iz cele juge posle drugog svetskog rata slovenci bi bili ko kosovo sada. Po cemu su poznati?????,nista svoje nemaju,niko ih nizasta ne pita , nista ne odlucuju, vojska sacuvaj boze, nauka skolstvo i finansije sve iz Austrije i Nemacke. Trebali smo da ih vratimo nemcima nazad 1941 a ne da ih primimo i pomognemo u Srbiji.I jos nesto pobise one mlade vojnike u ovom zadnjem ratu i pokazase da nisu bolji nista od ustasa i siptara .

  3. Baja says:

    A i Srbi nisu nista bolji!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *