Čerčil je 1947. tražio od Amerikanaca da bace atomsku bombu na SSSR

Čerčil je 1947. tražio od Amerikanaca da bace atomsku bombu na SSSR

9 novembra 2014
114adeccdfbbfec826feab15f51e4e1aDokumenti sa kojeh je FBI upravo skinuo zabranu objavljivanja, razotkrili su da je Vinston Čerčil 1947. godine predlagao Amerikancima da bace atomsku bombu na SSSR.

Kako je objavio list Daily Mail, britanski premijer je smatrao da Zapad na taj način može već u startu pobediti u hladnom ratu i zaustaviti širenje komunističkih ideja po svetu.

Prema jednom od dokumenata, Čerčil je ubeđivao senatora-republikanca Stajlsa Bridžesa da ubedi tadašnjeg predsednika SAD Harija Trumana da se odluči za „atomski napad” na Sovjetski Savez.

Verovao je da bi tako bio „uništen Kremlj”, a SSSR pretvoren u „lak problem”. Iz ovoga indirektno sledi zaključak: da je podmukli Britanac predlagao da se atomska bomba baci na Moskvu, odnosno na Kremlj.

Dokumenti FBI svedoče da je Čerčilova mržnja prema donedavnom savezniku u ratu (SSSR) bila tolika da mu hiljade žrtava nisu ništa značile.

Britanski premijer je čak plašio Amerikance: ako vi sada ne udarite na Sovjetski Savez – SSSR će za dve-tri godine, čim se dočepa svoje atomske bombe, napasti na SAD. Još je dodavao: tako će uništiti svetsku civilizaciju ili vratit nekoliko godina unazad.

Britanski novinar Tomas Majer, koji je objavio knjigu „Kad lavovi riču: Klanovi Čerčila i Kenedija”, tvrdi da je Čerčil promenio kurs prema SSSR čim se 1951. ponovo vratio u premijersku fotelju jer otad više nikada nije govorio o atomskom udaru po SSSR.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *