Čerčilovu majku zaveo kralj Milan Obrenović

Čerčilovu majku zaveo kralj Milan Obrenović

8 maja 2014

rep spajanje 1_620x0Kralja Milana Obrenovića engleski istoričari navode kao jednog od oko 200 ljubavnika Amerikanke Dženi Džerom, koja je udajom za Randolfa Čerčila, desetog vojvodu od Marlbora, 1874. godine stekla titulu engleske ledi. Legendarni britanski premijer Vinston Čerčil bio je sin prvenac ledi Randolf Čerčil, kako je Dženi insistirala da je zovu do kraja života iako se udavala još dva puta.

Na Vinstonov ogroman uspeh u imperiji, prema nekim spekulacijama, značajan uticaj imala je dugogodišnja veza njegove majke s britanskim kraljem Edvardom Sedmim.

Kao ljubavnik ledi Čerčil navodi se i srpski ekskralj Milan Obrenović, koji je posle abdikacije živeo luksuznim životom po evropskim prestonicama kao „grof od Takova“.

U svojoj knjizi „Sećanja“ iz 1908. Dženi Čerčil veoma impulsivno opisuje Milana Obrenovića kao „jedno od najnecivilizovanijih bića koje sam ikada srela“, ali napominje da manjak manira nadoknađuje prirodnom nadarenošću i blistavom inteligencijom. Ipak, smatra da on nije zaslužio da vlada ijednom zemljom, „pa čak ni poluvarvarskom Srbijom“.

Iako Milana naziva nevaspitanom osobom, ona priznaje da je s njim izlazila više puta. Najveći utisak na nju ostavila je intimna večera s grofom od Takova u posebnoj odaji najskupljeg i najpomodnijeg londonskog kluba „Amfitrion“ čiji su zidovi za tu priliku bili „potpuno prekriveni orhidejama“.

– Iako na meniju nisu bili jezici slavuja i mozgovi pauna, nisam sumnjala da je račun bio ekstravagantan, ali Milan apsolutno nije imao osećaj za vrednost novca – opisala je Dženi Čerčil.

Ona navodi da joj je Milan tokom te najfantastičnije večere u životu opisivao svoju mladost, kako je posle ubistva tutora i zaštitnika kneza Mihaila živeo „kao divojarac u planinama i pećinama, sretao se divljim zverima“. To je bila čista laž lukavog Obrenovića, koji je odrastao na dvoru i kao razmaženo derište mučio kapricima svoje vaspitače. Ipak, progutala je priču ambiciozna Amerikanka koja je i sama, dok je lovila muža među engleskim plemićima, za tabloide pričala da ima krvi Irokeza samo da bi se pojavljivala u novinskim trač-rubrikama.

Njujorški bogataš i zastupnik Rotšilda u SAD Leonard Jakobson (koji je kasnije prezime promenio u Džerom) poslao je svoje tri kćeri Dženi, Klaru i Naomi u Pariz da nađu muževe među francuskim plemićima. Međutim, zbog izbijanja rata između Francuske i Pruske one su promenile planove i preselile se u Englesku gde su započele lov na muževe među britanskim plemićima. To i nije bilo naročito teško, jer je plavokrvna klasa prilično osiromašila. To je uticalo da zaborave na varvarsko američko građansko poreklo ćerki Leonarda Džeroma, „lorda Volstrita“. On je dao miraz od 2,5 miliona dolara uz atraktivnu ćerku Dženi, koja je već bila u drugom stanju kad ju je za ženu uzeo deseti vojvoda od Marlbora Randolf Čerčil. Ledi Čerčil je uprkos visokoj trudnoći i dalje učestvovala u burnom društvenom životu, a tokom jednog bala, na kome je upadljivo mnogo plesala, doživela je spontani pobačaj. Ipak je beba, kasnije krštena kao Vinston, uspela da preživi. Njegov otac je nedugo zatim ušao u sukob s princom od Velsa, budućim kraljem Edvardom, zbog čega je proteran dobivši beznačajan položaj u Irskoj.

Preduzimljiva Dženi se ubrzo vratila u London i uz pomoć princa od Velsa, budućeg kralja Edvarda, zasijala kao prava zvezda visokog društva. Istoričari navode da je imala mnoštvo ljubavnika pored Edvarda, uključujući nemačkog princa Kinskog, Herberta fon Bizmarka i srpskog kralja Milana. Posle deset godina uspela je da povrati milost za muža koji se vratio u London i postao ministar. Kad je Randolf umro 1895. ona je davala sve od sebe da izgradi karijeru sina Vinstona.

Ipak, ne postoje svedočenja da joj je neko ponudio da bude kraljica, kao što se desilo njenoj sestri Klariti, zvanoj Klara. Njen muž Moreton Friven, član britanskog parlamenta, veoma dugo je odsustvovao od kuće baveći se poslovnim poduhvatima, pa se ona iz Londona preselila u Pariz gde je naletela na Milana Obrenovića, bivšeg „intimnog prijatelja“ njene sestre Dženi. Za razliku od ledi Čerčil, koja u svojim „Sećanjima“ Milana Obrenovića opisuje kao slabunjavog čoveka, njena sestra Klara tvrdi da je on bio „ogroman i markantan“.

Galantni ekskralj je fascinirao Amerikanku. Nekako je saznao da su joj gardenije omiljeno cveće i svakodnevno ju je zasipao buketima. Milan, koga ledi Čerčil naziva varvarinom, njenu sestru izvodi u pozorište i opere, čiji je ljubitelj bio, na večere… Klara u svojim memoarima tvrdi da se Milan zaljubio u nju i obećavao joj da će se vratiti na presto samo ako se uda za njega.

– Moja majka nas je godinama uveseljavala pričama da sam mogla biti srpska kraljica samo da sam prihvatila Milanovu ponudu da se razvedem – zapisala je Klara.

PISMA NA FRANCUSKOM

U arhivima je sačuvano nekoliko pisama na francuskom koja je Milan Obrenović slao Dženi Čerčil, gde se navode neke porodične stvari koje se svakako ne dele sa površnim poznanicima. Neki istoričari zato sumnjaju da su se Milan i Dženi upoznali u Francuskoj, pre nego što je ona postala engleska plemkinja. Po dolasku iz Amerike, mlade bogatašice su iznajmile apartmane na Jelisejskim poljima i bile prava senzacija visokog društva na dvoru Napoleona Drugog.

LjUBOMORNI VINSTON

Klara je odbila Milanovu ponudu da se venčaju jer je imala dvoje dece, ali su neko vreme ostali u vezi. Obrenović joj je davao skupe poklone kao što je nakit od dragog kamenja, a nije zaboravljao ni njenu decu. Galantni grof od Takova kupio im je neverovatnu kolekciju olovnih vojnika, koja je verno predstavljala svaku jedinicu britanske vojske. To je učinilo strašno ljubomornim njihovog starijeg rođaka Vinstona, koji je odranije imao sličnu samo skromniju kolekciju, a Klara je zabeležila da je ukrao nekoliko figura od njene dece.

Istoričari pretpostavljaju da je i Vinstonova kolekcija mogla da bude poklon od Milana Obrenovića, dok je bio intimniji prijatelj s ledi Čerčil.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *