Cerić se bavi politikom, sad mu smeta ZAVNOBIH

Cerić se bavi politikom, sad mu smeta ZAVNOBIH

14 фебруара 2013

Mustafa-Ceric-004Bivši reis – l – ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa Cerić ne prestaje da šokira svojim istupima.

Čovek koji će ostati upamćen po brojnim fetvama, pa čak i protiv jednog ministra koji je pokušao da u Kantonu Sarajevo predmet veronauke bude ocenjivan opisno, ponovo je aktuelizirao staru tezu da su Bošnjaci jedini narod koji nema svoju državu na Balkanu.

Cerić, koji je odnedavno predsednik Svetskog bošnjačkog kongresa, nedavno je, gostujući na jednoj privatnoj tv stanici, ponovio dugogodišnju tezu kako su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nema svoju državu. Nekadašnji reis, pojašnjavajući šta pod tim misli, otišao je i korak dalje:

„Tu činjenicu da smo mi Bošnjaci jedini koji nemamo svoju nacionalnu državu na Balkanu treba da uvaže oni i da priznaju tu našu velikodušnost koju mi kažemo: Evo, mi nećemo praviti svoju ekskluzivno nacionalnu državu, ali zato hoćemo da budemo jednakopravni u BiH.“

Cerić je tokom 20 – ogodišnjeg mandata reisa često govorio u ime svih Bošnjaka. Za Džemaludina Latića, profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Cerićeva želja da govori u ime celog naroda je neutemeljena, a njegov poslednji istup, kako kaže, naneo je više štete Bošnjacima nego svi do sada.

„Ta priča podgrava one koji prave atmosferu disolucije BiH, atmosferu po kojoj smo mi i dalje tri zavađena naroda“, rekao je Latić.
Dževad Hodžić, profesor na sarajevskom Fakultetu islamskih nauka kaže:

„Taj nastup ocenjujem vrlo konfuznim, nespretnim i u velikoj meri podesnim da izaziva nepoverenje i da izaziva reakcije koje Bosni i Hercegovini neće i ne mogu biti od koristi.“

Bivši reis ostaće upamćen i po raspravi sa episkopom Srpske pravoslavne crkve Grigorijem polovinom prošle godine, i to na konferenciji posvećenoj pomirenju i toleranciji.

Posebno je opasna tvrdnja Mustafe Cerića, izneta u nedavnom intervjuu, da je odluka donesena na Prvom zasedanju ZAVNOBIH – a (Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Bosne I Hercegovine) da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska – najveća podvala:

„Kad se kaže da nije ni ovoga, ni onoga, ni onoga, to znači nije ničija. Ko je domaćin?“

Raif Dizdarević, učesnik NOB – a i bivši predsednik Predsedništva SFRJ, rekao je za RSE da je Cerićeva tvrdnja antibosanska:

„Jer u jednoj višenacionalnoj zemlji ne može niko biti domaćin“.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u