ЧЕШКА БЕСНА НА ОРБАНА: Мађарску нико не тера да буде део Европске уније

ČEŠKA BESNA NA ORBANA: Mađarsku niko ne tera da bude deo Evropske unije

15 maja 2023

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski kritikovao je poređenje evropskih integracija sa planovima Adolfa Hitlera koje je izneo premijer Mađarske Viktor Orban.

Lipavski je naveo da Mađarsku „niko ne tera“ da bude deo evropske zajednice, a kritikama se pridružila i komesarka EU, Čehinja Vera Jourova, koja tvrdi da „Mađari izbegavaju da se slikaju sa njom u Briselu kako ne bi bili suočeni sa progonom kod kuće“, prenosi „Euraktiv“.„Vizantinci, Karlo Veliki, Bizmark, Napoleon i Hitler – svi su oni, iako pod kapom različitih principa, sanjali o evropskom jedinstvu“, kazao je mađarski premijer prošle nedelje.

Lipavski je poručio da „niko ne tera Mađare da budu deo ove zajednice ako se u njoj osećaju tako neprijatno“.

Jourova je ocenila da se svakom takvom izjavom urušava reputacija Mađarske, a na pitanje moderatora da li još uvek smatra da je Mađarska demokratska zemlja, odgovorila je da „veoma dugo sumnja u to“.

Naglasila je da su, „uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima koja zahtevaju jednoglasje na nivou EU“ kao što je, na primer, pitanje sankcija.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. Beli Orao says:

    Svoj toj podguznoj muvi je krivo što je Orbanova mađarska slobodnija da im skreše istinu u brk! Samo jedno bravo za Mađare i Orbana !

  2. Kulak says:

    Ni ja ne teram Čehinje da daju, a daju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *