ЧЕШКА БИ МОГЛА ДА НАПУСТИ ЕУ!?

ČEŠKA BI MOGLA DA NAPUSTI EU!?

23 septembra 2021

Češka desničarska SPD stranka, koja bi mogla da ima bitnu ulogu prilikom formiranja nove češke vlade narednog meseca, mogla bi da traži legislativu od vlade koja bi dovela do referenduma o napuštanju EU. To je danas najavio Tomio Okamura, lider stranke poznate po stavovima protiv EU i NATO, prenosi portal Prag morning.„Jedan od osnovnih uslova je da vladin manifest uključi zakon o referendumu, uključujući mogućnost referenduma o izlasku iz EU ili potencijalno NATO-a“, rekao je Okamura novinarima nakon sastanka sa predsednikom Milošem Zemanom.

SPD se već godinama zalaže za napuštanje EU i referendum o tom pitanju.

Prema najnovijem istraživanju, 66 odsto Čeha je za ostanak u Uniji, dok 28 odsto smatra da bi trebalo da je napusti.

Dosadašnji pokušaji da se održi referendum „zaglavili su“ u parlamentu, a Okamurin potez mogao bi da ponovo pokrene to pitanje.

Vlada Andreja Babiša protivi se zakonu o referendumu koji bi omogućio izjašnjavanje o brojnim pitanjima poput članstva u EU, a bilo kakav predlog o referendumima treba da ima dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta.

Izbori u Češkoj trebalo bi da budu održani 8. i 9. oktobra, a pretpostavlja se da će na njima pobediti Babiš mada će mu, prema predviđanjima, biti potrebna pomoć partnerskih stranaka za formiranje vlade.

Dve glavne opozicione stranke odbijaju da uđu u koaliciju sa Babišem, ističući da je on u sukobu interesa kao osnivač poslovne imperije.

KOMENTARI2 komentara

  1. I Love Jesus says:

    Češka bi to mogla? A ni Britanija nije uspela u tome? Zašto, o zašto? Pa zato što su postali i previše upleteni i zavisni od evro ulaganja, monete i sa jedne strane beneficija a sa druge lupanja po ušima, a između ostalog tu su ugovori koji ne mogu brzo da se ponište a u njih su ugrađeni i drugi koji će dugo još trajati. Ali pisano je da će naići takva kataklizma da će zbrisati sva ta svetska carstva i da će uspostaviti svoje večno i pravedno Božije koje neće proći. Da sveta reč Božija je to rekla. Rekla je takođe da je Hristos naš gospod i Spasitelj za život večni.

    • milanm says:

      Malo pored malo mimo e, moj ti ga "I Love Jesus".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *