Češka će poništiti priznanje Kosova

Češka će poništiti priznanje Kosova

1 februara 2013

Milos-ZemanČeška bi mogla da opozove priznanje Kosova. Novi predsednik zemlje Miloš Zeman je još tokom predizborne kampanje u slučaju pobede obećao da neće dopustiti da bi Češka poslala svog ambasadora u Prištinu.

Ja bih opozvao i otpravnika poslova, koji se tamo nalazi. Smatram da je Kosovo teroristički režim, koji se finansira na račun narkomafije, – rekao je tada Zeman. Danas, prema informacijama srpskih medija, češki lider je već počeo razmatranje kosovskog pitanja sa svojim timom. Bilo kako bilo, većina posmatrača smatra da Zemanove reči treba prihvatati sa rezervom: još kada je bio premijer, on je dao nekoliko neprijatnih izjava za činovnike EU, u koju je Češka nameravala da se učlani. Recimo, uporedio je Palestinsku autonomiju sa Trećim rajhom ili nazvao populističkim i pronacističkim političarom predsednika austrijske Stranke Slobode Jorga Hajdera.

Zeman nije prvi češki lider, koji se ne slaže sa sopstvenom vladom po pitanju južne srpske provincije. Bivši predsednik Vaclav Klaus je svojevremaeno izjavio da ga je sramota za odluku vlade o priznanju Kosova. Može da se podseti da nije primio kosovskog predsednika Atifetea Jahjagu tokom njegve posete Pragu.

Pri tome je zanimljivo da u skladu sa anketiranjem, sprovedenim nekoliko meseci posle proglašenja kosovske nezavisnosti, više od polovine Čeha se izjasnilo da će to negativno uticati na stabilnost Balkana. Ne može a da se ne seti delatnost organizacije Prijatelji Srba sa Kosova i Metohije, koja je organizovala «srdačan prijem» državnom sekretaru SAD Madlen Olbrajt, pokušavajući da se od nje dobiju autogrami na plakatama sa fotografijama srpskih žrtava i njenog zagrljaja s bivšim komandantom AOK Hašimom Tačijem. Dakle, u Češkoj postoji slovenska solidarnost sa srpskim narodom. Komentar češkog novinara i politikologa Libora Dvoržaka.

G-n Zeman demonstrira postojanstvo svog mišlenja, nije čudo, što je on protiv nezavisnosti Kosova. Međutim, upravo je Zeman kao premijer 1999. godine istupao za bombardovanje ondašnje Jugoslavije, dakle, doprineo nastanku samostalne države Kosovo. Drugo, kako su mu već rekli predstavnici naše Građanske demokratske stranke, on ne sme a da zaboravi da je spoljna politika resor vlade, a ne predsednika. Dakle, teško da će uspeti da ostvari takav projekt. Po pitanju Kosova je Zeman skoro sam na našoj političkoj sceni, teško da će vlada ostvariti takav korak. Dodam, da je veliki broj stanovnika naše zemlje protiv samostalnosti Kosova, s druge strane, Kosovo je toliko daleko od Češke da to pitanje skoro nikoga ozbiljjno ne zabrinjava.

Sa svoje strane, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović smatra da bi predsednik Češke mogao da inicira revidiranje priznanja Kosova, rezultat nije očito predvidljiv.

Iako je kod nas taj parlamentarni sistem, znači nije predsednički. Dakle, manje-više, ta ovlašćenja predsednika su protokolarna. Ali u slučajevima kada je predsednik države bio jaka politička figura, onda je praktično parlament bio taj koji je sledio predsednika, a ne obrnuto. Ja mislim da to u velikoj meri utiče na ponašanje Srbije. Da Srbija ima tvrdi stavi, i kada bi Srbija stavila svojim prijateljima u svetu do znanja da nikada, ni pod kojim uslovima, ni suštinski, ne samo formalno, neće priznati nezavisnost, taj međunarodni položaj Srbije bi bio daleko bolji.

Bilo kako bilo, Češka se kreće kolosekom, zacrtanim od strane Brisela. U EU nema jedinstva po pitanju Kosova, međutim, umesno je da se podseti, da je Evroparlament 2010. godine usvojio odluku, ona poziva zemlje EU, koje nisu priznale Kosovo zbog teritorijalnih sporova ili problema s nacionalnim manjinama (Kipar, Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija) ipak da to učine. Na takvoj pozadini da se ponovo pokuša? Sumnjivo je, tim pre što i novi predsednik Češke, za razliku od pređašnjeg, nije evroskeptičar.

(Timur Blohin – Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *