Češka: Hapšenja u Vladi, saslušan i premijer

Češka: Hapšenja u Vladi, saslušan i premijer

13 juna 2013

ČeškaJedinica češke policije za borbu protiv organizovanog kriminala sprovodi od noćas raciju u sedištu češke vlade, a kao svedok saslušan je i premijer Petr Nečas.

Uhapšeno je nekoliko političara vladajuće Građanske demokratske stranke i visokih činovnika. Među njima su, prema saznanjima medija, i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da možda stoji iza raspada premijerovog braka Jana Nađova.

Pošto su racije u toku, između ostalog, u Ministarstvu odbrane i u kancelarijama nekih uticajnih čeških lobista, nadležno tužilaštvo još nije saopštilo nikakve zvanične podatke, dok je portparol Odeljenja za borbu protiv korupcije Pavel Hantak samo potvrdio da su u toku privođenja i pretresi. U operaciji učestvuje oko 400 policajaca u nekoliko gradova u Češkoj. Nezvanično, uhapšen je i nekadašnji šef poslaničkog kluba Nečasove Građanske demokratske stranke Petr Tluhorž, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, direktor Državnih robnih rezervi i nekadašnji šef Vojne obaveštajne službe Ondrej Palenjik.

U sedište vlade policajci su došli noćas, pola sata posle ponoći nakon što je završena sednica vlade.

Pretresena je i kancelarija lobiste Romana Janoušeka koga mediji povezuju sa korupcijom u praškom Gradskom saobraćajnom preduzeću. Još nema potvrđenih informacija o aferi, ali mediji navode da je reč o mahinacijama prilikom javnih nabavki od 2009. do 2012. godine, a da tužilaštvo i policija vode istragu već godinu dana.

Premijer Petr Nečas još se nije oglasio, a opozicija je danas u parlamentu kategorično zatražila lično od njega objašnjenje za ta hapšenja bez presedana u Češkoj. Spominju se i vanredni izbori.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *