ЧЕШКИ ПРЕДСЕДНИК ЗЕМАН: Америчке трупе инвазија, руске – легална помоћ

ČEŠKI PREDSEDNIK ZEMAN: Američke trupe invazija, ruske – legalna pomoć

12 novembra 2017

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je za češke medije da su ruske trupe u Siriji legitimna pomoć tamošnjoj vladi koja ih je pozvala.

Kako je rekao, američke jedinice takav dogovor nemaju pa su prema tome u invaziji.

„Kada je reč o Rusiji, legitimna sirijska vlada sklopila je sa Rusijom sporazum o odbrambenoj pomoći, tako da zbog toga ruske jedinice nisu izvršile invaziju. Ukoliko sirijska vlada nikakav takav sporazum nije sklopila sa američkim jedinicima onda je logično da su u invaziji (na Siriju)“, kazao je Zeman u intervjuu koji danas objavljuje češki proruski informativni portal Parlamentnji listi.

Predsednik Češke koji je favorit na predstojećim predsedničkim izborima u januaru za drugi petogodišnji mandat oštro je u tom intervjuu osudio rasističke izjave protiv Roma, homoseksualaca i Jevreja nekih predstavnika čeških ekstremista iz stranke Sloboda direktna demokratija, ali je naglasio da zbog izjava nekih ne može cela stranka da se označi za rasističku.

„Moguće je da su fašističke izjave davali pojedini poslanici stranke. Izjava ‘Jevreji u gasne komore’ zaista jeste izjava koja prelazi sve granice. Znate, ja navijam za Jevreje pa sam posebno alergičan ali spasio bih sve tri grupe, Jevreje, homoseksualce i Rome gasnih komora“, kazao je Zeman.

Češki predsednik je dodao da ne bi bila loša ideja da se onima koji takve rasističke i antisemitske izjave daju, kao sekretar SPD i bliski saradnjik njenog lidera Tomija Okamure, Jaroslav Stanjik, nateraju da oni udahnu malo gasa Ciklon B, dovoljno malo da ih ne ubije kao Jevreje u holokaustu, ali da vide šta njihova izjava zaista znači.

Sekretar češke desničarske ekstremističke SPD koja je na parlamentarnim izborima u oktobru osvojila preko 10 odsto glasova Čeha i četvrta je najjača stranka u Češkoj izazvao je ovih dana skandal kada je u restoranu Poslaničkog doma parlamenta vikao da sve Jevreje, Rome i homoseksualce treba poslati u gasne komore.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Bravo za predsednika! Otvoreno reći,da čemerika NIKOME ne pomaže,nego samo pljačka tamo gde može! A tamo gde ne može...........kevće!

  2. doktrina soka says:

    Cemeriku dati malo gasa,pa umetno disamje da oseti sta je ciklon B. dubre nacisticko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *