ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР ПОМАЖЕ ЛУКАШЕНКУ

ČEŠKI PREMIJER POMAŽE LUKAŠENKU

11 septembra 2020

Premijer Češke Andrej Babiš sprečio je poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da na samit premijera Višegradske grupe, danas u Lublinu, pozove kao učesnike i predstavnike beloruske opozicije da to, kako je Babiš objasnio, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ne bi zloupotrebio u propagandne svrhe.

„Odbijam informacije da sam stavio veto. Rekao sam da to nije dobra ideja. A sinoć sam razgovarao i sa slovačkim i mađarskim premijerom koji su takođe rekli da to nije dobra ideja. Belorusija nas optužuje za hibridni rat, da se mešamo u njena unutrašnja pitanja. Ubeđen sam da bi rezultat takvog sastanka samo bila voda na mlin diktatora Lukašenka”, kazao je danas novinarima češki premijer, prenosi Beta.Andrej Babiš izjavio je da želi da agendu Belorusije stavi na dnevni red, na kome još uvek nije, Evropskog saveta 24. i 25. septembra jer je to pravo mesto da se odredi zajedničko postupanje Evropske unije a sastanak u Lublinu bio bi ishitren korak.

Poljski mediji upozorili su danas da je gaf napravila poljska diplomatija, pošto je, a da nije obavestila ostale, premijera dogovorila da na samitu sa premijerima Mateušom Moravjeckim, Andrejom Babišom, Igorom Matovičem i Viktorom Orbanom učestvuje i neuspešna protivkandidatkinja Lukašenku na nedavnim predsedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja koja je ove sedmice boravila u Poljskoj.

Problem je što koliko pre dva dana njeno prisustvo nije bilo planirano a Poljska je pozvala bez konsultacija sa ostalim partnerima iz Višegradske grupe.

„Veoma podržavam organizovanje slobodnih izbora u Belorusiji. Ni u kom slučaju, međutim, ne želim da napravim ishitren korak koji neće biti u skladu sa opšteevropskim stavom, daće municiju beloruskoj propagandi i u konačnom ishodu će biti kontraproduktivan”, poručio je zvaničnoj Varšavi Andrej Babiš i naglasio da je poljska diplomatija sa višegradskim partnerima o tome počela da se konsultuje tek tokom poslednjih sati.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko od početka protesta Belorusa protiv režima nakon predsedničkih izbora više puta je optužio poimence Poljsku i Češku da oni te proteste organizuju i finansiraju a da iza svega stoje SAD.

Premijeri Višegradske grupe danas u Lublinu razgovaraju pre svega o pandemiji kovid-19 i saradnji da je u regionu suzbiju a takođe će usklađivati stavove te neformalne regionalne grupe pred Evropski savet krajem septembra.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *