ČEŠKI VOJNI POSMATRAČ U UKRAJINI: Ukrajinska vojska je pucala na nas

ČEŠKI VOJNI POSMATRAČ U UKRAJINI: Ukrajinska vojska je pucala na nas

7 maja 2014

vojni-promatrac-oess-misije-nakon-pustanja-iz-slavianska-ukrajinska-vojska-je-pucala-na-nas_9151_8144Češki vojni posmatrač OEBS misije nakon puštanja iz Slavjanska: “Ukrajinska vojska je pucala na nas”.

Jedan od vojnih posmatrača OEBS misije, čiji su pripadnici prošle nedelje pušteni iz Slavjanska, nakon što su prethodno bili zarobljeni pod optužbom da su špijuni, ispričao je u razgovoru za češke medije kako su snage odane vlastima u Kijevu pucale na njih nakon oslobađanja.

Češki pukovnik, Josef Prerovski, ističe kako su na njih vatru otvorili na putu prema Donjecku gde su krenuli nakon puštanja u Slavjansk.

“Izašli smo iz Slavjanska i uputili se prema Donjecku. Prvo smo prošli pored prve linije ukrajinskih jedinica, koja se sastojala od oklopnih vozila, te smo krenuli prema Kramatorsk. Tamo smo stigli na idući ukrajinski vojni punkt koji nam je odbio prolaz. Otvorili su vatru na nas. Tada je situacija postala jako loša”, ispričao je Prerovski.

“Uspeli smo dozvati Kijev telefonom, ali to nije pomoglo. Na kraju smo morali zaobići Kramatorsk i da putujemo preko ničije zemlje, što je vrlo opasno. Najgore od svega je bilo što nas je zaustavila ukrajinska vojska, koja nam je navodno trebala pomoći”, rekao je Prerovski.

Ističe kako je policija u Donjecku bila od pomoći te kako su došli policijskim vozilom pred njihov autobus te vozili ispred njih kako bi im osigurali prolaz.

Po pitanju same situacije u Slavjansku tvrdi kako nije video “nikakve ruske regularne vojne jedinice”. Ističe kako za vreme zadržavanja u Slavjansku od strane pobunjenika nisu bili izloženi fizičkom nasilju te kako im nije uskraćena hrana. No, navodi kako se radilo o psihološki teškoj situaciji pošto su oružane borbe van trajale celo vreme.

Podsetimo, 12 vojnih posmatrača koji su došli sa OEBS misijom, na zahtev vlasti u Kijevu, uhapšeni su u Slavjansku od strane pobunjenika april 25 pod optužbom da su špijuni.

Pukovnik Igor Turanski, takođe pripadnik misije, rekao je po dolasku u Donjeck kako su uhapšeni pre svega zbog pogrešnih informacija, tj posmatračka misija nije javila pobunjenicima da će s njom stići i grupa vojnih posmatrača. Isto je rekao i Prerovski koji tvrdi kako uopšte nije bilo u planu da ulaze u Slavianski već samo da nadziru kretanje ukrajinske vojske.

Vojni posmatrači u Slavjansku su oslobođeni nakon što je u gradu stigao specijalni izaslanik za Ukrajinu ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladimir Lukin. Nakon što je rešio njihovo puštanje, Lukin je istakao kako su federalisti oslobodili grupu bez da su tražili razmenu.

“Radilo se o dobrovoljnom humanitarnom činu i vrlo smo im zahvalni zbog toga”, rekao je.

(Advance, Srbin.info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *