Четири арапске државе прекинуле дипломатске односе са Катаром

Četiri arapske države prekinule diplomatske odnose sa Katarom

5 juna 2017

Četiri arapske države, Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat i UAE, prekinule su diplomatske odnose sa Katarom.

Prva je o prekidu odnosa sa susednom zemljom saopštila Kraljevina Bahrein. U saopštenju koje je objavila zvanična agencija zemlje ističe se da se na takav korak Manama odlučila zbog tekuće politike Dohe o „destabilizovanje bezbednosne situacije i stabilnosti u Kraljevini Bahrein i mešanjem u njene poslove, u produžavanju eskalacije i provokacija u medijima i podrške terorističkim aktivnostima“.

Osim toga, Manama je suspendovala vazdušne i morske veze sa Dohom i zabranila građanima Katara da posećuju Bahrein. Vlasti su takođe zabranile svojim građanima da posećuju Katar.

Nekoliko minuta nakon saopštenja Bahreina o prekidu diplomatskih odnosa sa Katarom, o sličnim koracima objavili su Rijad, Kairo i Abu Dabi.

Saudijska Arabija i Egipat takođe su prekinule kopneni, vazdušni i morski saobraćaj sa Katarom.

„Vlada Arapske Republike Egipat odlučila je da prekine diplomatske odnose sa Katarom zbog nastavka neprijateljskog ponašanja prema Egiptu od strane katarskih vlasti“, izjavio je portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Sa svoje strane, komanda arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom objavilo je o prestanku učešća Katara u vojnim operacijama u Jemenu „zbog podrške Dohe ilegalne grupe Al Kaide i DAEŠ-a“.

Sukob između Katara i njenih suseda dogodio se nedelju dana nakon samita u zemalja Pesrijskog zaliva i Sjedinjenih Američkih Država u Rijadu, kada je Katarska novinska agencija objavila govor u ime emira zemlje u znak podrške izgradnji odnosa sa Iranom. Istovremeno su na samom sastanku saudijske vlasti u ime svih gostiju osudile Teheran zbog njegove neprijateljske politike i zapretile odgovarajućim merama.

 

Kasnije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara rekao da je sajt agencije bio hakovan, da su govor u ime emira objavili hakeri i da on nema veze sa katarskim liderom.

Međutim, Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su smatrale da je ovo opovrgavanje neubedljivo i nastavile da insistiraju da govor o normalizaciji odnosa sa Iranom zaista pripada emiru.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Dok se Arapi gloze, Natanjahu trlja rucice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *