Четири арапске земље затражиле од Катара да прекине односе са Ираном и затвори Ал-Џазиру

Četiri arapske zemlje zatražile od Katara da prekine odnose sa Iranom i zatvori Al-Džaziru

24 juna 2017

ČETIRI arapske zemlje – Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein – zatražili su od Katara da prekine diplomatske odnose sa Iranom, da zatvori tursku vojnu bazu na svojoj teritoriji i da likvidira satelitsku televiziju Al-Džazira.

Ove zahteve su postavile kao preduslov za obnavljanje diplomatskih odnosa sa Dohom.

Pobrojanim zahtevima, dodale su još dva. Prvi: da Katar prekine naturalizaciju njihovih građana i da vrati državljanstvo onim Saudijcima, Egipćanima i ostalima kojima je već podelio svoje svoje pasoše. I drugi: da Doha zemljama koje su stale iza poluultimatuma izruči „sva lica osumnjičena za terorizam“ i dostavi podroban izveštaj o „finansiranje aktivista (tuđe) opozicije“.

Od Katara je istovremeno zatraženo da plati i „kompenzaciju“ čija veličina nije precizirana. A razlog za traženje kompenzacije nije objavljen.

Sve ovo je usledilo nakon što su S. Arabija, Egipat, Bahrein i Emirati 5. juna optužili Katar da podržava međunarodni terorizam i sa Dohom prekinuli diplomatske odnose. Potom su to učinili i Mauricijus, Maldivi i Mauritanija, dok su Džibuti i Jordan snizili nivo diplomatskih odnosa.

Od arapskih zemalja, jedino su se Kuvajt i Oman uzdržali od bilo kakvih mera protiv Katara.

Vlasti Katara su sve pobrojane zahteve danas odbacile.

Šef glade ovog emirata – Sejf ben Ahmed Al-Tani – izjavio je:

„Spisak zahteva, koje smo dobili, samo je potvrdio ono na šta je Katar ukazivao od samog početka: da se radi o nezakonitoj blokadi naše zemlje koja nema ništa zajedničko sa borbom protiv terorizma. Da se radi o pokušaju ograničavanja suvereniteta Katara i uticanja na našu spoljnu politiku“.

Al-Tani je podsetio da je državni sekretar SAD Reks Tilerson nedavno pozvao zemlje koje učestvuju u blokadi Katara da izađu sa spiskom zamerki na račun vlasti u Dohi i da je pritom upozorio da ti zahtevi treba da budu „prihvatljivi i ispunjivi“. A da ono što su četiri zemlje zatražile od Dohe nije u skladu sa „Tilersonovim kriterijumom“.

U ovom kontekstu, nije bez značaja vest američke telekompanije Fox News da Donald Tramp razmatra mogućnost da organizuje okupljanje svih arapskih lidera po uzoru na Kemp Dejvid iz 1978. godine kada su Amerikanci mirili Izrael i Egipat.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Kada se stvori situacija da se ne zna ko koga seksa, a onu rabotu nigde ne vidiš, pogledaj da li su tu Amerikanci umešani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *