ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ УЈЕДИЊЕНЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ!?

ČETIRI DRŽAVE UJEDINJENE PROTIV RUSIJE!?

12 oktobra 2021

Elizabet Tras i njene kolege iz Letonije, Litvanije i Estonije dogovorili su se da jačaju kolektivnu otpornost na navodno neprijateljske postupke Rusije.To se navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka u Kentu.

„Dogovorili su se da jačaju kolektivnu stabilnost protiv zlonamernih i neprijateljskih aktivnosti Rusije, da štite interese u sferi nacionalne bezbednosti, kako svoje, tako i svojih saveznika, te pozivaju Rusiju da ispunjava međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava“, ističe se u dokumentu.

Pored toga, ministri spoljnih poslova četiri zemlje dogovorili su se da „zajedno deluju na međunarodnoj sceni“, zahtevajući ne samo od Rusije, nego i od Kine „ispunjavanje međunarodnih obaveza, uključujući i iz oblasti ljudskih prava“.

Ruske vlasti su više puta negirale optužbe zapadnih lidera da su postupci Moskve agresivni ili neprijateljski protiv drugih zemalja. Što se tiče Belorusije, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije je istakla da je važno raditi na migracionoj krizi na granici sa Belorusijom koju je „predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko očigledno izazvao kako bi izvršio pritisak na evropske zemlje“.

Učesnici sastanka takođe su izrazili zabrinutost zbog „sistematskog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Belorusiji“. U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nikola says:

    Veliki borci za ljudska prava? Kakva su ljudska prava Rusa u Ukrajini i pribaltičkim republikama, kakva su prava Srba u Sloveniji, Hrvatskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji...? Za sve postoje ljudska prava, samo ne za Ruse i za Srbe. Kinezi su isto tako ugroženi već oko dva veka.

  2. Hrvacki kralj Cmarislav says:

    Ali katolicko-fasisticke drzave EU postuju ljudska prava. HAAAAA HAAAAAAA HAAAAAAAAAAAA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *