ЧЕТИРИ ФАКТОРА: Шта Путину доноси следећа година?

ČETIRI FAKTORA: Šta Putinu donosi sledeća godina?

27 decembra 2016

putin-720-43

Čini se da je 2016. godina bila godina Vladimira Putina. Tramp je pobedio, izglasan je Bregzit, a u Siriji je uspeo da istisne SAD. Šta Putinu donosi sledeća godina?

Sledeća godina mogla bi da bude još bolja po ruskog predsednika. Slede izbori u Francuskoj, Nemačkoj i možda Italiji, a na njima bi mogli da pobede stranke i kandidati koji imaju daleko naklonjeniji stav prema Putinu nego sadašnja garnitura vlasti.

Jedinstvo zapadnih lidera o sankcijama Rusiji polako se topi dok istvremno OPEK pristaje da smanji proizvodnju nafte, što će podići cenu „crnog zlata“ od kog ruska ekomonija zavisi.

Ipak, četiri faktora definisaće 2017. godinu za ruskog predsednika.

Šta će SAD uraditi?

Tramp je nepredvidljiv, a sa njegovom pobedom na izborima i američka politika je to postala. Ipak, ne stoje svi republikanci uz Trampa. Mnogi od njih čak su pozivali na istragu protiv Rusije zbog hakovanja izbora.

Iako Tramp deluje kao saveznik Kremlja, američka politika je mnogo veća i komplikovanija od Trampa.

NATO i dalje postoji

Druga stavka koja bi mogla da pokvari Putinova očekivanja je mreža vojnih saveznika u Evropi koju je NATO izgradio kroz bilateralne odnose.

Baš kao što je Amerika veća od Trampa, tako je i NATO već od Amerike. Od aneksije Krima pre dve godine, NATO vežbe sve češće se planiraju širom Evrope. Slanje vojske na Baltik, Rusija je okarakterisala kao agresivan potez, a NATO je gotovo istovremno aktivirao raketni štit u Rumuniji i počeo da gradi drugi u Poljskoj.

Može se očekivati da ovi potezi ostanu kamen spoticanja i u budućim odnosima SAD i Rusije, ko god bio predsednik.

Vreme Angele Merkel još nije isteklo

Merkelova je Putinov najveći kritičar u Evropi. Nemačku sledeće godine očekuju izbori, a kancelarka, koja je odlučila da se kandiduje i četvrti put, već je upozoravala na moguće napade ruskih hakera. Iako je Merkelova pod pritiskom i kod kuće i često na meti kritika, teško je očekivati da će desnica, koja istina beleži rast, moći da je pobedi. A dok god je ona na vlasti Putin ima problem.

Ekonomija

Senka koja je nadvijala rusku ekonomiju tokom 2016. godine, biće tu i 2017. Ekomonija je u najmanju ruku troma, cene namirnica rastu, a Rusija ima i veliki problem sa alkoholom i stopom smrtnosti.

Znak potencijalnog oporavka je cena nafte, ali Rusija ima hronični nedostatak investicija, pa se značajniji ekonomski bum ne može očekivati.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. bata surda says:

    Donosi mu da slusa Natanjahua 24 sata dnevno. Odvratan mi je jer ne mari za sudbinu ruskog naroda koji je ostavljen na nemilost ukrajinskim nacistima. Mali Slobo, sa nesto boljim oruzjem. Nista vise od toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *