Četiri meseca dužeg rada da bi došli do penzije

Četiri meseca dužeg rada da bi došli do penzije

3 januara 2014

penzOD 1. januara ove godine zaposleni u Srbiji će u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju morati da rade četiri meseca duže da bi stekli pravo na penziju. Tako će, kako kažu u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, žene morati da imaju 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života.

Kako naglašavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike do 2023. godine postepeno će se menjati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, ali način obračuna iznosa penzije ostaće isti.

– Građanima koji su nameravali da se penzionišu po propisima koji važe za 2013. godinu, radni odnos morao je da prestane najkasnije 30. decembra – kažu u Ministarstvu. – Zahtev za penziju trebalo je podneti do 31. decembra, što su osiguranici mogli i poštom, kao i preporučenim pošiljkama.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju u Srbiji je već godinama osetljivo pitanje. Mnogi smatraju da bi trebalo uzeti u obzir i činjenicu da je životni vek u našoj zemlji kraći nego u evropskim državama. Naime, muškarci u Srbiji u proseku žive 71,6, a žene 76,8 godina, dok je u razvijenim zemljama ta granica viša od 80 godina. U većini evropskih zemalja je razvijenija i oblast bezbednosti na radu.

– Reforma penzijskog sistema je kompleksno ekonomsko pitanje – kažu u Ministarstvu. – Trebalo bi mu pristupiti ozbiljno i ne treba donositi brzoplete odluke. Prosečan životni vek kod nas kraći je nego građana u razvijenim zapadnim zemljama. Kasnije penzionisanje može da ima i pozitivne strane, a tome u prilog ide i činjenica da veliki broj ljudi radi i posle penzionisanja.

Strasti među budućim penzionerima, međutim, uzburkao je najviše predlog MMF koji se odnosi na izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju žena i muškaraca – na 65 godina, iako je za dame u Srbiji sadašnji limit na 60. godini. To bi, smatraju predlagači, dovelo do najveće uštede. Ovih dana mogu se čuti i informacije da su se naši nadležni organi i MMF ipak „našli“ na 63 godine.

– Predlog reforme penzijskog sistema MMF predviđa i uvođenje penala za prevremeni odlazak u penziju – ističu u ministartvu.

– Za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju iznos u koverti bi se umanjivao za šest odsto. Kasniji odlazak bi, sa druge strane, za svaku godinu „viška“ donosio povećanje, ali nije precizirano koliko.

UŠTEDA
PREMA podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, nivo uštede na osnovu reformisanog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u 2013. bio je nešto viši od tri milijarde dinara, dok se za 2014. očekuje da budžet posle stezanja kaiša bude „bolji“ za pet milijarde dinara.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *