Četiri osobe preminule od groznice Zapadnog Nila

Četiri osobe preminule od groznice Zapadnog Nila

19 avgusta 2013

institut_620x0U Srbiji su, zaključno sa 16. avgustom, četiri osobe preminule od groznice Zapadnog Nila, a 63 obolele, piše na sajtu Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Jedna od preminulih je iz Rume, jedan pacijent je s teritorije opštine Temerin i dvoje je s teritorije opštine Čukarica.

U izveštaju „Batuta“ se navodi da su umrli bili stariji od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno pripadali su kategoriji stanovništva s povećanim rizikom od težeg oblika te bolesti.

Od ukupnog broja obolelih, 43 pacijenta imaju ili su imali kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Većina obolelih osoba je s teritorije Beograda (48), a potom sledi 15 obolelih osoba s teritorije opština Ruma (2), Pančevo (2), Valjevo (3), Temerin (1), Šabac (1), Sremska Mitrovica (1), Vršac (1) i Smederevo (4).

U cilju smanjenja rizika od zaraze virusom Zapadnog Nila, „Batut“ preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komarca i to upotrebom zaštitnih preparata na otkrivenim delovima tela tokom boravka na otverenom, nošenje odeće koja pokriva ruke i noge, pri čemu je bitno da odeća bude komotna jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću, izbegavanje područja s velikim brojem insekata kao što su šume i močvare…

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti, stručnjaci Instituta „Batut“ savetuju građanima da se odmah jave izabranom lekaru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *