Четири разлога због којих вас боли глава

Četiri razloga zbog kojih vas boli glava

20 avgusta 2018

UZROCI glavobolje često nisu ozbiljna i hronična oboljenja, kao što se uglavnom misli, nego neočekivani, spoljašnji faktori iz naše okoline.

Budući da je ovo jedna od najčešćih „boljki“, koja povremeno muči gotovo svakoga, može biti korisno da otkrijete nekoliko uzroka njene pojave.

JAKO VEŠTAČKO SVETLO

Oni koji pate od glavobolja treba da izbegavaju jako svetlo i više vremena provode u zamračenijim prostorijama. Zdravstveni centar Bet Izrael otkrio je vezu između očnih i moždanih neurona koji kontrolišu fizičke parametre, poput kucanja srca, gubitka daha, umora i mučnine.

LEKOVI KOJI SADRŽE KODEIN

Uzimanje velikih doza lekova koji sadrže kodein mogu da prouzrokuju jake glavobolje, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Adelajdu. Dugoročno, uticaj ovih lekova pre će da pogorša problem s glavoboljom, nego da mu pomogne.

OLUJA I GRMLJAVINA

Naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju dokazali su da postoji 19 odsto više rizika za glavobolju tokom grmljavine, što znači da ona ima jedinstveni uticaj na ljude, u zavisnosti od individulane osetljivosti.

MANJAK VITAMINA D

Dok veštačka svetlost podstiče glavobolju, manjak vitamina D i sunčeve svetlosti povećavaju rizik od hronične glavobolje, pokazuju istraživanja. Naučnici su istraživali nivo ovog vitamina kod 2.600 osoba i oni kod kojih je on bio najniži bili su skloniji hroničnim glavoboljama od drugih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *