ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА ЗА 2021. ГОДИНУ

ČETIRI SCENARIJA ZA 2021. GODINU

8 decembra 2020

Rusija ima otvorenu ekonomiju i direktno zavisi od svetske potražnje za ruskim sirovinama i mira u globalnim finansijama. Kakva će biti 2021. godina? Da li postoje bar neki scenariji?

Sledeća 2021. Godina biće definisana pandemijom i ciklusima. Svetska ekonomija je 2020. godine morala da „dotakne dno“ još jednom u nizu ciklusa, a 2021. treba da se odgurne od njega.Tresu se globalne finansije

Postoje četiri scenarija, ocenjuje Jakov Mirkin, šef odeljenja za međunarodna tržišta kapitala Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa RAN.

Prvi (verovatnoća je 45-50 odsto): svetska ekonomija je u „depresivnoj zoni“. Ruskim sirovinama (cene, količine) ne sledi ništa dobro. BDP u zemljama G7 je od minus 3 do minus 5 odsto, iako je Azija, a posebno Kina, još uvek u plusu.

Globalne finansije se tresu. Akcije i valute lete tamo-vamo u rasponu od 10 do 20 odsto od njihove vrednosti. Nacionalni dugovi počinju da pucaju. Za grupu zemalja G7 oni već čine više od 140 odsto BDP-a. A šta je sa Rusima? Nije im baš najbolje.

Sve raste kao iz vode

Drugi scenario (verovatnoća 15-30 odsto): čudo, rast svetske ekonomije u obliku slova „V“. Sve raste kao iz vode. Finansijska tržišta guraju napred. Svi žele sirovine. Svet dobija čudo vakcinacije, a pandemiji je kraj. Upravo ovaj scenario očekuje MMF sa blagonaklonim osmehom. Oni to žele.

Čitav svet raste brzinom većom od 5 odsto BDP-a, razvijene zemlje od plus 4 do plus 6 odsto, Kina i Indija su ispred svih, plus 8/plus 9 odsto. Svi smo srećni, pobeda je tu. I treba stići da se uloži u akcije — tamo je pravi bum!

Repriza 2020.godine

Stop, stop, stop! Ne tako brzo, molim vas! Postoji i treći scenario (verovatnoća 20-30 odsto). Ponavljamo 2020. godinu. Treći talas pandemije, vlade pokušavaju da se provuku između gubitaka života i mogućnosti da ne unište ekonomiju. I da ne izgube na izborima. BDP se u razvijenim zemljama smanjuje za 7-10 odsto. Nafta i gas ne rastu ni u potražnji, ni u cenama. Ruska ekonomija i dalje pada, a u regionima vladaju usrdne molbe. Valute i akcije svih zemalja trpe veliki pad sve do 20-35 odsto od njihove vrednosti. Život podseća na kretanje leda sa svim avanturama koje ono nosi. Nameće se ideja da se započne novo računanje vremena od 2020. godine.

Šanse za treći talas kovida i čudo, kada će sve rasti kao iz vode, približno su jednake.

Horor „crni labud“

Na kraju, četvrti scenario, horor, „crni labud“ (verovatnoća do 5 odsto). Nešto novo, globalno, u našim glavama koje konačno počinju da veruju i u ludilo klime, i u činjenicu da je naša draga zemaljaska kugla prestala da nas voli. Koji događaji? Ne znamo. Poznato je da se od ‘80-ih učestalost katastrofa i nesreća od sistemskog značaja povećala 3-4 puta. Geopolitički i vojni rizici su visoki. Ako se dogodi ovakva nesreća, očekujemo da će ekonomija G7 pasti za 10-20 odsto, a finansijska tržišta za 30-40 odsto. Plašimo se pucanja mehura od sapunice – u SAD (akcije), državni dug G7, u Latinskoj Americi, na drugim tržištima u razvoju. Pravi zemljotres!

Šta je važno za Ruse? Odgovor: pažljivo pratiti globalnu dinamiku. Rusija je jedno od bogatstava globalne ekonomije. Ono što nam se dešava u velikoj meri potiče od potražnje za sirovinama u EU i Kini, od cena nafte i metala na berzama derivata u Njujorku, Čikagu i Londonu, od nerezidenata sa vrućim novcem koji sede duboko u našim finansijama, i još od kursa američkog dolara u odnosu na evro.

Što je dolar slabiji u odnosu na evro, to je za Ruse bolje, jer su veće, pod jednakim uslovima, svetske cene sirovina. Zašto? Cene i plaćanje sirovina uglavnom su u dolarima. Devalvacija dolara, inflacija u SAD — sve ovo pokreće rast cena nafte. Suprotno tome, jak dolar znači, pre ili kasnije, pad vrednosti ruskih izvoznih sirovina.I zamah leptirovih krila utiče na finansije

Pa sledi finansijska prognoza za 2021. godinu! I ovde postoji scenario. Ne postoji drugi način, jer čak i zamah leptirovih krila utiče na finansije. Prvi scenario: kurs dolara kreće se u rasponu od 1,10 do 1,20 za evro (šanse za to su 25-35 odsto). To znači da se može očekivati da će cene nafte marke „Brent“ biti približno iste kao danas (pod istim uslovima). Granice su od 40 do 50 dolara po barelu. Za Ruse to nije baš mnogo, ali od toga se može živeti.

Drugi scenario je jačanje američkog dolara u odnosu na evro u rasponu od 1,02 do 1,10 (šanse su 10-15 odsto). Jak dolar je katastrofa. Izvršiće pritisak na cene nafte, a time i na prirodni gas i metale, sve će pasti.

Treći scenario je ciklično slabljenje američkog dolara, njegov pad na 1,20 – 1,35 u odnosu na evro. A zbog čega? Dolar ima duge oscilacije u odnosu na evro. Čas pada, čas raste. Dužina svakog takvog talasa je 15-17 godina. Od sedamdesetih godina bilo ih je dva. Sada se nazire treći. I čekamo da dolar počne da klizi nadole, slabeći iz godine u godinu, kao što je to bilo dvahiljaditih. Da li bi se ovo moglo dogoditi 2021. godine? Procenjuje se da su šanse za to 55-60 odsto. Tim pre, uzimajući u obzir to da Bajdenovi ekonomski planovi mogu dovesti do slabljenja dolara. To bi bila sreća! Slab dolar znači skupa nafta, gas i metali. Životvorna kiša valute će se izliti na nas.

Da, nema nikakve sigurnosti, samo raskršća, navodi na kraju Mirkin. I ne zna se da li su sva vidljiva. Pa šta da radimo? Da li treba da čekamo da se o svemu odlučuje negde u inostranstvu, jer je ruska ekonomija i dalje vođena u skladu sa odlukama drugih zemalja? Morali bismo i sami biti aktivniji.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad3 says:

  biće VELIKOG rata.Verovatnoća 75%-85%..samim tim ovo je najverovatniji scenario.Svi veliki igrači se grozničavo naoružavaju to nije bezveze,jedino amerikanci ćute jer oni su već spremni.

 2. Rista says:

  Tačno kako kaže Milorad. Nije Bajden došao preko svoje lepote i pameti, nego zbog potrebe global manijaka. Mada ja tvrdim da rata neće biti, šanse uvek postoje. Ostaje mi najblaža varijanta to jest da se složim sa "Repriza 2020.godine" jer već se naslućuje da tamo negde ulazimo, pa tek 2022. rat. Opet se tu uklapa Bajdenov izbor. Neće rat početi sa njegovom prvom godinom, a neće ga on ni voditi. Opet, ne mogu da se otrgnem ubeđenju da su Sile stvarno naoružane, ali da baš zato rata neće biti. Da je Staljin imao ono što je imao nakon dve godine opsade, Hitler ne bi ni u snu napao. Negde sam pročitao da je baš Hitler izjavio "Da sam ja znao da Rusi imaju toliko tenkvova, ne bih napao Rusiju!" Čini mi se da Rusija ovog puta računa sa takvom varijantom i stoga razvija naoružanje maltene preko noći. Ravnoteže moći, bez obzira na broj tenkova, ipak će držati sve napadačke sile na otstojanju. Da stvarno imaju plan napada, ne bi toliko galamili. Anakonda nije plan napada nego plan pritisaka na Rusiju koji nikako da zahvati plen fovoljno. Teraju mečku sa rešetom, ali je neće napasti. E, sad, da li vreme radi za ili protiv Rusije, nije lako ni odgovoriti ni shvatiti. Ako do rata ne dođe, a to su po meni verovatnoće skoro 99% (onaj 1% ipak ostaje na budalama za crvenim stolovima i padanja mraka na oči) onda vreme radi za Rusiju jer Svet mora da pokrene ekonomiju bez obzira šta mu serviraju. Ekonomija se pokrene munjevito čak i ratu. Ali tako možemo da predviđamo u krug sve do rata ili nekog dugotrajnog mira i niko neće biti siguran šta će biti. Baba vanga je na vreme umrla jer i ona bi se danas pogubila. E, sad! Ako se malo udaljimo od Planete nam Zemlje i posmatramo šta se po njoj valja, rat će izbiti...sutra! Sa strane se bolje vidi. Problem je što niko više nije sa strane. Sve u nekom zajedničkom uzavrelom loncu. A sve isuviše liči na skori rat, da bi bilo istina. Suviše dugo liči.

 3. I Love persida says:

  mogu samo da primetim da su sva četiri scenarija već prisutni odmah nakon početka prvog talasa i naravno još više u toku drugog, to se sve događa upravo sada u 2020-toj, i ovo je slika i prilika još goreg nastavka u 2021-oj? Pa naravno. Sada kada im je krenulo tako lako sa kontrolom stanovništva do mogućeg skorog istrebljenja sigurno neće ni stajati. Korona u muzici jeste simbol sa beskrajnim trajanjem. Bili Gubavi tvrdi da sledeći put nećemo biti kako "glupi" već ćemo se odmah "zaključati" od korone. On misli da bi to moglo biti za koju godinu, do tri, ali verovatno će to primeniti samo na one koji prežive dotle. Sve smo to već gledali u futurističkim filmovima koji bi trebalo da su nas pripremili na ovo, možda filmovi "virus", "zombiapokalipsa", iščezavanja sveta usled neke katastrofe ili državnog terora i slično. Ali u svim tim filmovima videli smo da postoji neki pokret otpora, čak i u filmu "matriks". Uvek prisutne obmane i kontrole višeg nivoa. Oni i očekuju da se pojavi taj neki "otpor novom sistemu" međutim njega za sada nema ni od korova. Biće naravno kao što je u Bibliji zapisano, da upravo ti moćni carevi preko kojih se sada ovo krvoproliće sprovodi da se okrenu protiv bludnice koja se hrani krvlju časnih i poštenih ljudi i da će oni sami najpre zaustaviti ovo zlo, ali glad, smrt i bolesti će i dalje harati, jer je bludnica uništila sistem preko kojeg se bogatila. Ona se napila krvi svetih ljudi, žigosala one plašljive koji nisu znali da će znak njenog žiga biti razlog da takvi na kraju svega još moraju da piju čašu ljutog gneva Gospodnjeg, spasenje je pokajanje, obraćenje i vera u pobedu našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista koji će zbrisati i bludnicu i zver na kojoj ona sedi i opija se krvlju svetih. Onaj koji ne primi na sebe simbol zveri neće moći niti šta da kupi niti šta da proda, biće izložen progonu ili smaknuću, međutim o vaskrsu oni su ti koji su pobedili sa verom Hristovom i među prvima ulaze u slavu Oca nebeskog za novi život u večnom i pravednom carstvu Božijem. Blaženi su oni koji su gladni pravde i ljubavi Oca našeg nebeskog. Ljubav će pobediti i pogubiti svo zlo..

 4. Gagi says:

  Pre svakog velikog rata, prvo je Srbija dobila po grbaci. Izgleda da je ono 99 god. bila uvertira, generalna proba. Vidimo da se novo-stara koalicija ponovo okuplja i zbija redove. Za razliku od prethodnih ratova, ovog puta smo hermeticki blindirani sa svih strana i nema nam spasa u nekom taktickom odstupanju. Prvo ce da iscupaju ovaj kamen na Balkanu o koga se stalno saplicu i posrcu. Zavrsni cin ce biti neka nova inscenirana gadost kojom ce dati zeleno svetlo nasoj miloj braci da krenu u masakr. Lepo su nas nagovarali ovih godina unazad da se ponizimo i poljubimo skute gospodaru da bi nas "samo preskocili" na putu ka "velikoj pobedi". Istovetno kao Pavlov pakt o nenapadanju pre II rata, istorija se nazalost uvek ponavlja ili planeri haosa na svetu imaju uvek ista polazista u svojim planovima. Nekako je najzgodnije da igranka krene u Bosni, to je najrovitiji deo bivse drzave i tu se barut najlakse potpaljuje. Sve drzave oko nas su zauzele apsolutno identicne politicke pozicije kao pre II rata, aspiracije za teritorijama se vec ispostavljaju za buduce usluge. Vidim da se prave grdni auto-putevi i saobracajnice, verovatno da bi vojna prohodnost bila bolja i nesmetanija - cije vojske???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *