ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА ЗА 2021. ГОДИНУ

ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА ЗА 2021. ГОДИНУ

8 децембра 2020

Русија има отворену економију и директно зависи од светске потражње за руским сировинама и мира у глобалним финансијама. Каква ће бити 2021. година? Да ли постоје бар неки сценарији?

Следећа 2021. Година биће дефинисана пандемијом и циклусима. Светска економија је 2020. године морала да „дотакне дно“ још једном у низу циклуса, а 2021. треба да се одгурне од њега.Тресу се глобалне финансије

Постоје четири сценарија, оцењује Јаков Миркин, шеф одељења за међународна тржишта капитала Института светске економије и међународних односа РАН.

Први (вероватноћа је 45-50 одсто): светска економија је у „депресивној зони“. Руским сировинама (цене, количине) не следи ништа добро. БДП у земљама Г7 је од минус 3 до минус 5 одсто, иако је Азија, а посебно Кина, још увек у плусу.

Глобалне финансије се тресу. Акције и валуте лете тамо-вамо у распону од 10 до 20 одсто од њихове вредности. Национални дугови почињу да пуцају. За групу земаља Г7 они већ чине више од 140 одсто БДП-а. А шта је са Русима? Није им баш најбоље.

Све расте као из воде

Други сценарио (вероватноћа 15-30 одсто): чудо, раст светске економије у облику слова „V“. Све расте као из воде. Финансијска тржишта гурају напред. Сви желе сировине. Свет добија чудо вакцинације, а пандемији је крај. Управо овај сценарио очекује ММФ са благонаклоним осмехом. Они то желе.

Читав свет расте брзином већом од 5 одсто БДП-а, развијене земље од плус 4 до плус 6 одсто, Кина и Индија су испред свих, плус 8/плус 9 одсто. Сви смо срећни, победа је ту. И треба стићи да се уложи у акције — тамо је прави бум!

Реприза 2020.године

Стоп, стоп, стоп! Не тако брзо, молим вас! Постоји и трећи сценарио (вероватноћа 20-30 одсто). Понављамо 2020. годину. Трећи талас пандемије, владе покушавају да се провуку између губитака живота и могућности да не униште економију. И да не изгубе на изборима. БДП се у развијеним земљама смањује за 7-10 одсто. Нафта и гас не расту ни у потражњи, ни у ценама. Руска економија и даље пада, а у регионима владају усрдне молбе. Валуте и акције свих земаља трпе велики пад све до 20-35 одсто од њихове вредности. Живот подсећа на кретање леда са свим авантурама које оно носи. Намеће се идеја да се започне ново рачунање времена од 2020. године.

Шансе за трећи талас ковида и чудо, када ће све расти као из воде, приближно су једнаке.

Хорор „црни лабуд“

На крају, четврти сценарио, хорор, „црни лабуд“ (вероватноћа до 5 одсто). Нешто ново, глобално, у нашим главама које коначно почињу да верују и у лудило климе, и у чињеницу да је наша драга земаљаска кугла престала да нас воли. Који догађаји? Не знамо. Познато је да се од ‘80-их учесталост катастрофа и несрећа од системског значаја повећала 3-4 пута. Геополитички и војни ризици су високи. Ако се догоди оваква несрећа, очекујемо да ће економија Г7 пасти за 10-20 одсто, а финансијска тржишта за 30-40 одсто. Плашимо се пуцања мехура од сапунице – у САД (акције), државни дуг Г7, у Латинској Америци, на другим тржиштима у развоју. Прави земљотрес!

Шта је важно за Русе? Одговор: пажљиво пратити глобалну динамику. Русија је једно од богатстава глобалне економије. Оно што нам се дешава у великој мери потиче од потражње за сировинама у ЕУ и Кини, од цена нафте и метала на берзама деривата у Њујорку, Чикагу и Лондону, од нерезидената са врућим новцем који седе дубоко у нашим финансијама, и још од курса америчког долара у односу на евро.

Што је долар слабији у односу на евро, то је за Русе боље, јер су веће, под једнаким условима, светске цене сировина. Зашто? Цене и плаћање сировина углавном су у доларима. Девалвација долара, инфлација у САД — све ово покреће раст цена нафте. Супротно томе, јак долар значи, пре или касније, пад вредности руских извозних сировина.И замах лептирових крила утиче на финансије

Па следи финансијска прогноза за 2021. годину! И овде постоји сценарио. Не постоји други начин, јер чак и замах лептирових крила утиче на финансије. Први сценарио: курс долара креће се у распону од 1,10 до 1,20 за евро (шансе за то су 25-35 одсто). То значи да се може очекивати да ће цене нафте марке „Брент“ бити приближно исте као данас (под истим условима). Границе су од 40 до 50 долара по барелу. За Русе то није баш много, али од тога се може живети.

Други сценарио је јачање америчког долара у односу на евро у распону од 1,02 до 1,10 (шансе су 10-15 одсто). Јак долар је катастрофа. Извршиће притисак на цене нафте, а тиме и на природни гас и метале, све ће пасти.

Трећи сценарио је циклично слабљење америчког долара, његов пад на 1,20 – 1,35 у односу на евро. А због чега? Долар има дуге осцилације у односу на евро. Час пада, час расте. Дужина сваког таквог таласа је 15-17 година. Од седамдесетих година било их је два. Сада се назире трећи. И чекамо да долар почне да клизи надоле, слабећи из године у годину, као што је то било двахиљадитих. Да ли би се ово могло догодити 2021. године? Процењује се да су шансе за то 55-60 одсто. Тим пре, узимајући у обзир то да Бајденови економски планови могу довести до слабљења долара. То би била срећа! Слаб долар значи скупа нафта, гас и метали. Животворна киша валуте ће се излити на нас.

Да, нема никакве сигурности, само раскршћа, наводи на крају Миркин. И не зна се да ли су сва видљива. Па шта да радимо? Да ли треба да чекамо да се о свему одлучује негде у иностранству, јер је руска економија и даље вођена у складу са одлукама других земаља? Морали бисмо и сами бити активнији.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad3 says:

  biće VELIKOG rata.Verovatnoća 75%-85%..samim tim ovo je najverovatniji scenario.Svi veliki igrači se grozničavo naoružavaju to nije bezveze,jedino amerikanci ćute jer oni su već spremni.

 2. Риста says:

  Тачно како каже Милорад. Није Бајден дошао преко своје лепоте и памети, него због потребе глобал манијака. Мада ја тврдим да рата неће бити, шансе увек постоје. Остаје ми најблажа варијанта то јест да се сложим са "Реприза 2020.године" јер већ се наслућује да тамо негде улазимо, па тек 2022. рат. Опет се ту уклапа Бајденов избор. Неће рат почети са његовом првом годином, а неће га он ни водити. Опет, не могу да се отргнем убеђењу да су Силе стварно наоружане, али да баш зато рата неће бити. Да је Стаљин имао оно што је имао након две године опсаде, Хитлер не би ни у сну напао. Негде сам прочитао да је баш Хитлер изјавио "Да сам ја знао да Руси имају толико тенквова, не бих напао Русију!" Чини ми се да Русија овог пута рачуна са таквом варијантом и стога развија наоружање малтене преко ноћи. Равнотеже моћи, без обзира на број тенкова, ипак ће држати све нападачке силе на отстојању. Да стварно имају план напада, не би толико галамили. Анаконда није план напада него план притисака на Русију који никако да захвати плен фовољно. Терају мечку са решетом, али је неће напасти. Е, сад, да ли време ради за или против Русије, није лако ни одговорити ни схватити. Ако до рата не дође, а то су по мени вероватноће скоро 99% (онај 1% ипак остаје на будалама за црвеним столовима и падања мрака на очи) онда време ради за Русију јер Свет мора да покрене економију без обзира шта му сервирају. Економија се покрене муњевито чак и рату. Али тако можемо да предвиђамо у круг све до рата или неког дуготрајног мира и нико неће бити сигуран шта ће бити. Баба ванга је на време умрла јер и она би се данас погубила. Е, сад! Ако се мало удаљимо од Планете нам Земље и посматрамо шта се по њој ваља, рат ће избити...сутра! Са стране се боље види. Проблем је што нико више није са стране. Све у неком заједничком узаврелом лонцу. А све исувише личи на скори рат, да би било истина. Сувише дуго личи.

 3. I Love persida says:

  mogu samo da primetim da su sva četiri scenarija već prisutni odmah nakon početka prvog talasa i naravno još više u toku drugog, to se sve događa upravo sada u 2020-toj, i ovo je slika i prilika još goreg nastavka u 2021-oj? Pa naravno. Sada kada im je krenulo tako lako sa kontrolom stanovništva do mogućeg skorog istrebljenja sigurno neće ni stajati. Korona u muzici jeste simbol sa beskrajnim trajanjem. Bili Gubavi tvrdi da sledeći put nećemo biti kako "glupi" već ćemo se odmah "zaključati" od korone. On misli da bi to moglo biti za koju godinu, do tri, ali verovatno će to primeniti samo na one koji prežive dotle. Sve smo to već gledali u futurističkim filmovima koji bi trebalo da su nas pripremili na ovo, možda filmovi "virus", "zombiapokalipsa", iščezavanja sveta usled neke katastrofe ili državnog terora i slično. Ali u svim tim filmovima videli smo da postoji neki pokret otpora, čak i u filmu "matriks". Uvek prisutne obmane i kontrole višeg nivoa. Oni i očekuju da se pojavi taj neki "otpor novom sistemu" međutim njega za sada nema ni od korova. Biće naravno kao što je u Bibliji zapisano, da upravo ti moćni carevi preko kojih se sada ovo krvoproliće sprovodi da se okrenu protiv bludnice koja se hrani krvlju časnih i poštenih ljudi i da će oni sami najpre zaustaviti ovo zlo, ali glad, smrt i bolesti će i dalje harati, jer je bludnica uništila sistem preko kojeg se bogatila. Ona se napila krvi svetih ljudi, žigosala one plašljive koji nisu znali da će znak njenog žiga biti razlog da takvi na kraju svega još moraju da piju čašu ljutog gneva Gospodnjeg, spasenje je pokajanje, obraćenje i vera u pobedu našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista koji će zbrisati i bludnicu i zver na kojoj ona sedi i opija se krvlju svetih. Onaj koji ne primi na sebe simbol zveri neće moći niti šta da kupi niti šta da proda, biće izložen progonu ili smaknuću, međutim o vaskrsu oni su ti koji su pobedili sa verom Hristovom i među prvima ulaze u slavu Oca nebeskog za novi život u večnom i pravednom carstvu Božijem. Blaženi su oni koji su gladni pravde i ljubavi Oca našeg nebeskog. Ljubav će pobediti i pogubiti svo zlo..

 4. Gagi says:

  Pre svakog velikog rata, prvo je Srbija dobila po grbaci. Izgleda da je ono 99 god. bila uvertira, generalna proba. Vidimo da se novo-stara koalicija ponovo okuplja i zbija redove. Za razliku od prethodnih ratova, ovog puta smo hermeticki blindirani sa svih strana i nema nam spasa u nekom taktickom odstupanju. Prvo ce da iscupaju ovaj kamen na Balkanu o koga se stalno saplicu i posrcu. Zavrsni cin ce biti neka nova inscenirana gadost kojom ce dati zeleno svetlo nasoj miloj braci da krenu u masakr. Lepo su nas nagovarali ovih godina unazad da se ponizimo i poljubimo skute gospodaru da bi nas "samo preskocili" na putu ka "velikoj pobedi". Istovetno kao Pavlov pakt o nenapadanju pre II rata, istorija se nazalost uvek ponavlja ili planeri haosa na svetu imaju uvek ista polazista u svojim planovima. Nekako je najzgodnije da igranka krene u Bosni, to je najrovitiji deo bivse drzave i tu se barut najlakse potpaljuje. Sve drzave oko nas su zauzele apsolutno identicne politicke pozicije kao pre II rata, aspiracije za teritorijama se vec ispostavljaju za buduce usluge. Vidim da se prave grdni auto-putevi i saobracajnice, verovatno da bi vojna prohodnost bila bolja i nesmetanija - cije vojske???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u