Četvorici smanjene kazne za zločine u Srebrenici

Četvorici smanjene kazne za zločine u Srebrenici

29 aprila 2013

0,,16193190_303,00Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas pravosnažnu presudu kojom su četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske osuđeni zbog ratnih zločina u Srebrenici na zatvorske kazne između 15 i 35. godina.

Franc Kos, poznat pod nadimcima Slovenac i Žuća, osuđen je na 35 godina zatvora, Stanko Kojić na 32, Zoran Goronja na 30 i Vlastimir Golijanin na 15 godina zatvora.

Oni su bili pripadnici 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, a 16. jula 1995. godine na vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika, učestvovali su u likvidaciji najmanje hiljadu srebreničkih Bošnjaka.

Sudsko veće je utvrdilo da su Kos i Kojić strijeljane muškarce „overavali“ metkom u glavu.

Veće je takođe zaključilo da su pripadnici Desetog diverzantskog odreda učestvovali dva puta i u napadu na Srebrenicu sa komandantom Miloradom Pelemišem, pre počinjenih zločina na vojnoj ekonomiji Branjevo.

Apelaciono veće Suda BiH je u predmetu „Franc Kos i drugi“ smanjilo kazne trojici optuženih u odnosu na prvostepenu presudu koja je izrečena prošle godine.

Ranije su Franc Kos i Zoran Goronja osuđeni na po 40 godina zatvora, Stanko Kojić na 43, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *