Цезар за режију и најбољу женску улогу филму Elle Пола Верховена

Cezar za režiju i najbolju žensku ulogu filmu Elle Pola Verhovena

26 februara 2017

C5ePuhIXMAESsdg_620x0

Triler „Elle“ (Ona) holandskog reditelja Pola Verhovena sa Izabel Iper u glavnoj ulozi osvojio je u petak uveče u Parizu dve nagrade Cezar – za najbolji film i najbolju žensku ulogu.

Na 42. svečanoj dodeli najprestižnijih francuskih filmskih nagrada za najbolji strani film proglašen je „I, Daniel Blake“ Britanca Kena Louča.

Nagrada za režiju pripala je Gzavijeu Dolanu za film „Juste la fin du monde“ (It’s Only the End of the World), a ostvarenje mladog reditelja iz Kvebeka nagarđeno je i u kategorijama najbolja montaža i najbolju muška rola (Gaspar Ijel).

Film „Franc“ francuskog reditelja Fransoaa Ozona, koji je kao i „Elle“ bio nominovan u 11 kategorija, osvojio je nagradu za najbolju fotografiju.

Akademija filmske umetnosti ove godine počasnog Cezara dodelila je američkom glumcu Džordžu Kluniju, a posebno priznanje večeri dobio je čuveni francuski glumac Žan-Pol Belmondo.

Dodela nagrada održana je bez domaćina ceremonije pošto je tu čast odbio čuveni reditelj Roman Polanski pod pritiskom feminističkih grupa.

Polanski (83) koji je četiri decenije pod optužbom SAD za silovanje jedne 13-godišnje devojčice, krajem januara je odustao od toga da bude domaćin ceremonije, posle protesta francuske ministarke za prava žena i udruženja feministkinja.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *