ЦГ: Пролеће доноси политичке промене?

CG: Proleće donosi političke promene?

24 februara 2015

reg-promene_620x041545“Crnogorsko proleće” će se sigurno desiti, ali ne revolucionarnom smenom režima koji traje četvrt veka, već novim strankama koje najavljuju Aleksa Bečić, doskorašnji član SNP i Janko Vučinić, dugogodišnja sindikalna ikona, danas samostalni član Demokratskog fronta.

Politička scena je već osvežena Demokratskom narodnom partijom (u okviru DF) i Građanskim pokretom koji je sastvljen od bivših članova Pozitivne Crne Gore, SDP i drugih iz nekadašnjeg referendumskog suverenističkog bloka, predstavnika NVO sektora i intelektualne javnosti.

Mala Crna Gora gotovo jedva diše od stranaka, političkih saveza i pokreta koji niču kao pečurke posle kiše. Trenutno je ta brojka 29, a do proleća će ih biti još više! Može li taj “buldožer” udariti na DPS, koja 25 godina kreira državnu politiku, uz deceniju i po dugu logistiku “mlađeg brata” SDP, čija podrška je u poslednje vreme sve tanja?

– Može i mora! Nema nam druge – kaže za “Novosti” Janko Vučinić, poslanik Demokratskog fronta.

On koji najavljuje formiranje radničke partije, leve orijentacije u okviru političkog saveza DF:

– Osnovni cilj nam je da stvorimo državu socijalne pravde. Ali da bi to postigli prethodno se moramo osloboditi odnarođene i kriminogene vlasti koja je opustošila crnogorsku privredu a njenog radnika dovela u stanje bede i nemogućnosti da zaradi koru hleba. Crna Gora je danas zemlja u kojoj imamo na vlasti dve lažne socijalističke partije koje su odavno izdale sve levičarske vrednosti, prodale dušu đavolu krupnog kapitala i dovele zemlju pred bankrot, a narod pred biološki nestanak. Partija će svoje delovanje nastaviti u okviru Demokratskog fronta, jedine istinske antirežimske opozicione snage u Crnoj Gori.

Kao predvodnik novog talasa mladih političara Aleksa Bečić je bio pravo otkrovenje lokalnih izbora u Podgorici i kao nosilac liste SNP postigao odličan rezultat postajući partijska “udarna pesnica”.

U međuvremenu se desio razlaz sa liderom partije Srđanom Milićem, i Bečić je sa još oko 30 funkcionera gradskog odbora rekao zbogom nekada najjačoj opozicionoj stranci. Bečić je ovih dana najavio do proleća formiranje nove stranke, građanske profilacije.

– Bićemo garant promena koji će voditi naši mladi kadrovi – kaže Bečić.

– Mislim da ćemo ceo posao završiti do prvih dana proleća. Crna Gora će dobiti jednu novu, modernu, čistu i jasnu partiju.

Na pitanje kojim pravcem će ići stranka, i koga na političkoj sceni vidi kao partnera, Bečić nije želeo da odgovori.

– Ne bih još o tome. Sačekajmo još malo. Proleće je pred vratima.

Bečiću su u međuvremenu podršku dali i trojica sadašnjih i bivših aktivista Pokreta za promene iz Herceg Novog, smatrajući da će sa njime pre postići cilj – stvaranje moderne Crne Gore.

Jačanju opozicionog jedinstva doprineće i Građanski pokret.

– Strateški ćemo sarađivati sa svima onima koji žele promene u društvu. To u ovom trenutku i generalno isključuje DPS s obzirom na to da oni ne predstavljaju tu promenu već kontinuitet, kaže poslanik Dritan Abazović.

– Što se tiče opozicije, oni će se sami prepoznati kao što je to više puta bio slučaj.

PRVA VLADA

Upravo je na Sretenje, pre 24 godine, Skupština Crne Gore izabrala prvu vladu, posle prvih višestranačkih izbora. Za prvog predsednika izabran je Milo Đukanović, koji i danas obavlja taj posao. Đukanović je tada na svoj 29.rođendan, kao najmlađi premijer u Evropi započeo svoju državničku karijeru.

PRITISCI

– Kao poslanik, mesecima sam izložen pritiscima velikog broja mojih sindikalnih drugova, ali i radnika širom Crne Gore, od Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, pa sve do Podgorice, razorenog Nikšića i prestonice siromaha Cetinja, da osnujem jednu pravu levičarsku partiju koja bi štitila narod, radnike i sirotinju od obesnih domaćih i stranih aždaja neoliberalnog kapitalizama, tajkuna i lopovske vlasti, poručuje Vučinić.

ČLANSTVO

Više od 150.000 građana Crne Gore ima partijsku knjižicu ili svaki četvrti građanin! Podaci koje je CDM dobio od partija pokazuju da DPS ima najveći broj partijskih članova – preko 100.000! U SNP tvrde da imaju oko 20.000 članova, u SDP 10.087, Novoj srpskoj demokratiji 10.245 članova. U Liberalnoj partiji je trenutno 2.600 članova, a u Pokretu za promene 6.000.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *