ЦИ-ЕН-ЕН ШОКИРАО СВЕТ: Објавили доказе о америчким крвавим рукама

CI-EN-EN ŠOKIRAO SVET: Objavili dokaze o američkim krvavim rukama

18 septembra 2018

Si-En-En je objavio ekskluzivni izveštaj o šrapnelima pronađenim u Jemenu koji, kako se navodi, povezuju američke bombe sa ubijanjem civila u krvavom građanskom ratu u toj zemlji.

U tekstu pod naslovom „Mejd in Amerika“, američka televizija obelodanila je najnovije dokaze mesec dana nakon što je objavila rezultate svoje istrage, prema kojima su ostaci bombe proizvedene u SAD pronađeni na mestu na kojem je u vazdušnom napadu na autobus u jemenskoj Sadi, 9. avgusta, ubijeno na desetine učenika.Ovog puta, „Mvatana“, nezavisna grupa sa sedištem u Jemenu koja se zalaže za ljudska prava, omogućila je američkoj televiziji ekskluzivni pristup dokumentima o pronađenim delovima američkih bombi, u nizu incidenata od 2015, kada je počeo građanski rat u Jemenu.

U svakom od tih slučajeva, civili su ili ubijeni ili su dovedeni u opasnost, napominje se u izveštaju koji je objavljen na sajtu Si-En-Ena.

Istraživači jemenskog udruženja su na terenu fotografisali dokaze bombardovanja, a udruženje se potom konsultovalo sa ekspertima za oružje kako bi identifikovali bombe pomoću serijskih brojeva na pronađenim ostacima. Si-En-En je i sam analizirao fotografije, s nezavisnim ekspertom za oružje.

Direktorka grupe „Mvatana“ Radija el Mutavakel rekla je toj televiziji da SAD snose „pravnu i moralnu odgovornost za prodaju oružja koaliciji na čelu sa Saudijcima“, što pogoršava sukob u Jemenu.

„Više puta i u više incidenata, ostaci američkog oružja pronađeni su na mestima vazdušnih udara u kojima su ubijeni civili. Jemenski civili svakodnevno umiru zbog ovog rata, a vi (Amerika) raspirujete ovaj rat i zato prestanite da to činite. Sramota je da finansijski interesi budu vredniji od krvi nedužnih ljudi“, rekla je ona za Si-En-En.

Portparolka Pentagona Rebeka Rebarih je rekla američkoj televiziji da „konačne odluke o sprovođenju operacija donose članice koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, a ne SAD“ i pozvala sve strane da „preduzmu sve moguće mere opreza kako bi se izbegla šteta po civile“.

Prema njenim rečima, SAD „sve verodostojne navode o civilnim žrtvama shvataju ozbiljno“.

Turki el Maliki, portparol koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, rekao je Si-En-Enu da će koalicija sprovesti istragu o stradanjima civila. I on je istakao da „koalicija sve navode o incidentima veoma ozbiljno shvata“ i da se „operacije napada izvode propisno, dakle u skladu s najvišim međunarodnim standardima“, preneo je Tanjug.

U vazdušnom napadu na školski autobus, u kojem je ubijeno 40 dece, prošlog meseca korišćena je laserski navođena bomba MK-82 proizvođača „Lokhid Martin“, koju su SAD prodale Saudijskoj Arabiji, slična onoj koja je bačena na ljude koji su prisustvovali sahrani u oktobru 2016. godine, kada je ubijeno 155 ljudi, a ranjeno na stotine osoba.

Saudijska Arabija tada je pravdala napad na civile „netačnim informacijama“, dok je nedavni napad na školski autobus proglasila legitimnim napadom na vojni cilj kao odgovor na raketiranje Saudijske Arabije koje su sproveli Huti, da bi naknadno priznala „grešku“ i obećala da će kazniti odgovorne.

U jemenskom građanskom ratu se jemenske vlasti, uz vazdušnu podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, bore protiv Huta, pobunjenika koje potpomaže Iran.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *