ЦИА 20 ГОДИНА ТРАЖИ наводна Путинова богатства

CIA 20 GODINA TRAŽI navodna Putinova bogatstva

18 jula 2015

putin _1718483346Američke specijalne službe zainteresovale su se za Vladimira Putina još dok je bio zamenik prvog čoveka Sankt Peterburga, ali ni posle 20 godina praćenja SAD nisu našle tragove mitskog bogatstva ruskog lidera, o čemu su često pisali na Zapadu, navodi list Tajms.

Kako piše list, jedan od razloga je to što su se SAD bavile važnijim zadacima, a osim toga Bela kuća, koja je pokušavala da „nađe zajednički jezik s čovekom iz Kremlja“, smatrala je da su informacije o korupciji u Rusiji „politički nezgodne“.

Neimenovani izvor u američkom Kongresu izjavio je za Tajms:

„Smanjenje budžeta, manja pažnja Rusiji i političko uverenje da su takve informacije nezgodne, posebno u početnoj etapi resetovanja odnosa s Rusijom, značilo je da nije bilo lako baviti se takvim stvarima.“

Pomenuti zvaničnik se takođe seća slučaja kada je izveštaj CIA o korupciji u Rusiji, koji je prosleđen Beloj kući, vratio onome ko ga je poslao uz psovke na koricama.

Posle 11. septembra 2001. u Ministarstvu finansija SAD formirano je novo odeljenje, koje je za borbu protiv terorizma koristilo informacije američkih obaveštajnih službi.

Al Kaida i kasnije Iran postali su ključni ciljevi Vašingtona koji je počeo da razrađuje strategiju sankcija, za slučaj da diplomatija bude neefikasna, a vojna intervencija nemoguće.Pritom, Uprava za obaveštajni rad i analizu nije smatrala Rusiju prioritetnim zadatkom.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *