CIA: Hrvatska je bila spremna da raketira Beograd

CIA: Hrvatska je bila spremna da raketira Beograd

9 oktobra 2013

HrvatskaVojskaNekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman je bio spreman da raketira Beograd tokom akcije „Oluja“ da je, kojim slučajem, tadašnja Jugoslovenska vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima, objavljeno je u jednom od 300 nedavno obelodanjenih dokumenata američke Centralne obaveštajne službe.

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da su o tome pripadnici specijalnog odreda CIA za Balkan vašingtonsku centralu obavestili 21. jula 1995. godine.

Među 300 dokumenata o ratu u BiH s kojih je skinuta oznaka poverljivosti, na desetine stranica je vrlo detaljno opisano tadašnje stanje u Hrvatskoj, a bio je, kako se navodi, predviđen i razvoj pojedinih događaja.

„Njihov zaključak je jasan – Hrvatska će krenuti u napad na krajiške Srbe“, piše u jednom od tih dokumenata i dodaje da su američki operativci pogrešili u proceni kada će se napad dogoditi, odnosno da su mesec dana pre vojne akcije „Oluja“ oni svoje šefove obaveštili da će hrvatska ofanziva biti tek na jesen te godine.

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofenzivu hrvatske vojske, obaveštajci CIA su procenili da bi tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević u obranu tadašnje SAO Krajine mogao da pošalje oko 22.000 vojnika i 700 tenkova i teškog naoružanja.

Visoki hrvatski zvaničnici uverili su obaveštajce CIA da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda, navodi list.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *