ЦИА И ЕНГЛЕЗИ АНГАЖОВАЛИ УСТАШЕ ЗА ПУЧ У БОЛИВИЈИ 2019. И СВРГАВАЊЕ МОРАЛЕСА! Шок откриће, Лондон отворио тајне архиве, оно што је тамо пронађено је…

CIA I ENGLEZI ANGAŽOVALI USTAŠE ZA PUČ U BOLIVIJI 2019. I SVRGAVANJE MORALESA! Šok otkriće, London otvorio tajne arhive, ono što je tamo pronađeno je…

1 aprila 2021

Izgleda da je zbacivanje predsednika Moralesa urađeno po nalogu engleskog Forin ofisa i elemenata CIA izvan kontrole Trampove administracije.

Sećate li se zbacivanja predsednika Bolivije Eva Moralesa krajem 2019? Mediji establišmenta tvrdili su da je svoju zemlju pretvorio u diktaturu i da ga je zbacio sopstveni narod. Organizacija američkih država (OAS) objavila je izveštaj u kom potvrđuje da su izbori bili namešteni i da je u toku ponovno uspostavljanje demokratije.Predsednik Morales, koji se, pribojavajući se da će završiti poput nekadašnjeg predsednika Čilea Salvadora Aljendea, sklonio u Meksiko, izjavio je da je u pitanju državni udar izvršen da bi se otele rezerve litijuma. Nije, međutim, naveo nalogodavce puča, zbog čega su na Zapadu njegove tvrdnje dočekali sa sarkazmom. Samo smo mi otkrili da je operaciju izvršila zajednica hrvatskih ustaša, rimokatolika, od kraja Drugog svetskog rata nastanjena u okrugu Santa Kruz, sada u funkciji pozadinske podrške NATO.

Godinu potom, stranka predsednika Moralesa dobila je izbore nadmoćnom većinom. Izbore niko nije dovodio u pitanje i Morales se trijumfalno vratio u zemlju. Njegova takozvana diktatura nikad nije ni postojala, dok je diktatura Žanin Anjez upravo zbačena glasačkim listićima.

Istoričar Mark Kertis (Mark Curtis) i novinar Mat Kenard (Matt Kennard) imali su pristup dokumentima engleskog ministarstva spoljnih poslova (Forin ofis) s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Svoje nalaze objavili su na internet strani Declassified UK iz Južne Afrike, s obzirom na vojnu cenzuru u Engleskoj.

Izgleda da je zbacivanje predsednika Moralesa urađeno po nalogu engleskog Forin ofisa i elemenata CIA izvan kontrole Trampove administracije. Cilj su bile bolivijske zalihe litijuma, neophodne Ujedinjenom Kraljevstvu radi prelaska na električne automobile.

Obamina administracija već je bila pokušala državni udar 2009. godine, koji je Morales sprečio, proteravši potom nekoliko američkih diplomata i zvaničnika iz zemlje. Za razliku od Obame, Trampova administracija dala je neokonzervativcima odrešene ruke u pogledu Latinske Amerike, ali ih je sistematski sprečavala u sprovođenju njihovih namera.

Litijum je sastojak bitan za proizvodnju baterija, od ključne važnosti za prelaz sa benzinskih i dizel na električna vozila. Stoga je postao važniji od nafte u smislu Pariskog sporazuma o globalnom zagrevanju.

Februara 2019. Morales je dao dozvolu kineskoj kompaniji TBEA (TBEA Group) za istraživanje rezervi litijuma u Boliviji. Ujedinjeno Kraljevstvo je stoga naumilo da ih preotme.

– Još 2017-2018. godine Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je stručnjake u bolivijsku državnu firmu za litijum (Yacimientos de Litio Bolivianos, YLB) radi procene uslova za vađenje rude litijuma.

– London je 2019-2020. finansirao istraživanje o „optimizaciji eksploatacije i proizvodnje litijuma u Boliviji upotrebom britanske tehnologije“.

– Aprila 2019. ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Buenos Ajresu organizovala je seminar uz učešće predstavnika rudarskih kompanija i vlada Argentine, Čilea i Bolivije radi predstavljanja prednosti Londonske berze metala (London Metal Exchange). Moralesovu administraciju predstavljao je jedan od ministara.

– Neposredno po puču, otkriveno je da Međuamerička razvojna banka (IADB) (Inter-American Development Bank, IADB) finansira britanske projekte.

– Znatno prije puča, englesko ministarstvo spoljnih poslova (Forin ofis) dalo je nalog kompaniji iz Oksforda, Satelajt aplikejšns katapult (Satellite Applications Catapult), da napravi geografski pregled rezervi litijuma. Uplata od strane IADB izvršena je tek posle zbacivanja Moralesa.

– Nekoliko meseci potom, ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u La Pazu organizovala je seminar za trista deoničara uz pomoć kompanije Vočman Ju-Kej (Watchman UK), specijalizovane za uključivanje ljudi u projekte suprotne njihovim interesima, s ciljem sprečavanja da se pobune.

Pre i posle puča, britanska ambasada u Boliviji zanemarivala je glavni grad La Paz i usredsredila organizaciju komercijalnih događaja i kulturnih priredbi na oblast Santa Kruz, gde su hrvatske ustaše nezakonito došle na vlast.

Radi neutralizacije bolivijskih banaka, britanska ambasada u La Pazu organizovala je osam meseci prije puča seminar o računarskoj bezbednosti. Diplomate su predstavile kompaniju Dark trejs (DarkTrace, engl. tamni trag – nap. Stanja stvari), organizovanu od strane britanske unutrašnje obaveštajne službe, objasnivši da će samo banke koje budu koristile usluge te kompanije moći poslovati s London Sitijem.

Prema nalazima Marka Kertisa i Metjua Kenarda, SAD kao država nisu učestvovale u zaveri, već su zvaničnici prepustili CIA da je pripremi. Dark trejs je, primera radi, regrutovao Markusa Faulera (Marcus Fowler), CIA specijalistu za internet operacije, i naročito Alana Vejda (Alan Wade) jednog od nekadašnjih šefova CIA. Većina izvršilaca operacije bili su Britanci, uključujući direktore Vočmana Kristofera Gudvin-Hadsona (Christopher Goodwin-Hudson), nekadašnje vojno lice, potom šefa bezbednosti Goldman saksa, i Gabrijela Kartera (Gabriel Carter), člana privatnog kluba Klub specijalaca (Special Forces Club) iz londonske četvrti Najtsbridž, koji se istakao u Avganistanu.

Kertis i Kenard tvrde i da je britanska ambasada obezbedila podatke Organizaciji američkih država koji su poslužili kao „dokaz“ da su izbori namešteni. Tvrdnje o nameštanju izbora kasnije je opovrgao Institut za tehnologiju Masačusets (Massachusetts Institute of Technology, MIT), prije no što su ga odbacili sami Bolivijci na sledećim izborima.

Postojeća situacija potvrđuje valjanost Kertisovih radova iz istorije. Primera radi, u poslednje tri godine od puča u Boliviji (2019), pokazali smo ulogu Londona u ratu u Jemenu i ratu u Nagorno Karabahu (2020).

Ujedinjeno Kraljevstvo vodi ratove i sprovodi tajne operacije, ako je moguće bez ikakvog pominjanja u medijima, kontrolišući opažanje svog prisustva i stvarajući nepodnošljive uslove za život onima protiv kojih se ti ratovi i operacije vode. Njihova svrha je iskorišćavanje zemalja u svoju korist, održavajući pri tom postojeće stanje koliko god je moguće, uz uverenje da će se žrtve za pomoć pri smirivanju konflikta obraćati upravo Ujedinjenom Kraljevstvu, istom onom koje je konflikt i izazvalo.

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivke says:

  Smrdljivci

  • padre says:

   Gde si ti to pronašao Srbe u svemu ovome, hahahaha!

  • Velika Metla says:

   Nisi ti retko glup, nego gusto glup. Razmisli s tom kutijom na ramenima. Svuda po svetu je bilo svakakvih plaćenika i pristalica neke ideologije koji su ratovali, ili bili makar prisutni u nemirima u nekoj državi. Čak su i sa Balkana išli naprimer u Španiju, komunisti, da se bore protiv Franka. I šta je tu novo i čudno da su neke usRaše, ili bilo ko drugi,bile u Boliviji ?

 2. test01 says:

  Nista novo - CIA snajka CIA

 3. Ivana says:

  Ti Vučićevi prijatelji su angažirali usraše i za razbijanje Juge i čišćenje Krajine od Srba i mora im se priznati to su temeljito obavili. Ne ko Srbi kilavili po Kosovu da su ga usraše počistli nebi bilo šipaca koji se vraćaju jer ih fizički nebi bilo ko ni Srba u Krajini znaju oni svoj posao. Samo kad ćemo mi Srbi k pameti čini mi se nikad.

 4. Milutin says:

  Kao u Holivudu. Kada se u gro plan stavi pojedinac, recimo Aleksej Navaljni, tada celoj državi, Rusiji, Zapad uvodi sankcije. A kada se pokazuje široki plan, neimenovanih miliona koji su žrtve torture interesa jedne države, Velike Britanije, tada je to ispravno. Niko neće zbog toga VB uvesti sankcije. Jer nije Bolivcima uskraćena demokratija već "SAMO" pravo na život. Koga će u tu svrhu angažovati nije bitno. Samo da budu dovoljno krvoločni. Pa zar nije i Bufalo Bil nacionalni junak Amerike. Najbolje je ubijao bufale da bi time Indijanci bili osuđeni na umiranje od gladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *