CIA: Izrael ima velike zalihe hemijsko oružje

CIA: Izrael ima velike zalihe hemijsko oružje

11 septembra 2013

ciaLogo_largeU obaveštajnim krugovima u Vašingtonu veruje se da Izrael poseduje zalihe od nekoliko stotina nukleanog oružja, pa čak i termonuklearnog.

Izraelski mediji prenose pisanje lista Forin polisi koji se poziva na tajnu procenu CIA iz 1983. godine.

Anailtičari veruju da je izraelska vlada napravila te zalihe 1960-tih i 1970-tih godina, računajući na istina udaljenu mogućnost da arapski susedi mogu jednog dana da nadjačaju izraelsku vojsku.

Međutim, to oružje nije jedino za masovno uništenje koje Izrael poseduje.Izveštaji cirkulišu u vojnim krugovima da je za nepune dve decenije Izrael tajno napravio zalihu hemijskog i biološkog oružja. Mnogo pažnje je posvećeno istraživanju i razvoju u tajnom vladinom Institutu za biološka istraživanja u Nes Cioni, dvadesetak kilometara od Tel Aviva.

Iako ne možemo da potvrdimo, da Izrael poseduje letalne hamijske agense, nekoliko indikatora nas navodi da verujemo da imaju na raspolaganju najmanje nervne agense, mastard agens i nekoliko agenasa za kontrolu nereda uz odgovarajuće sisteme za upotrebu, navodi se u dokumentu.

Forin polisi piše da je rad na projektu pojačan nakon skoro kastrofalnog rata 1973. godine, kada su arapske armije uvhatile državu nespremnu, napavši je iznenada na najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru.

Ta 30 godina stara obaveštajna procena, privukla bi inače samo prolazni interes istraživača pošto je dobar deo izveštaja, koji se bavio prvenstveno nedokazanim optužbama da je Sovjetski Savez upotrebio hemijsko i biološko oružje u Avganistanu i Jugistočnoj Azijij obelodanjeno 2009. i sada se moze naći u CREST bazi podataka CIA dokumenata, s kojih je skinut veo tajne u Koledž Parku, Merilend istraživačkog centra Nacionalnih arhiva.

Procena pokazuje da je 1983. godine, CIA imala čvrste dokaze da Izrael poseduje zalihe hemiskog oružja srednje veličine, uključujući, sudeći prema izveštaju, otporne i neotporne nervne agense. Otporni nervni agens, koji se pominju u izveštaju nije poznat,ali neotporni je skoro sigurno sarin.

Američka obaveštajna zajednica poklanjala je izuzetnu pažnju Izraelu 1970-tih godina, kaže jedan penzionisani CIA analtičar. Mogući izraelski test hemijskog oružja januara 1976. dogodio se nešto više od dve godine posle rata 1973. koji je šokirao je izraelski politički i vojni establišment jer je demonstrirao prvi put da su arapske armije sada sposobne da idu rame uz rame na bojnom polju s izraelskom vojskom.

Izveštaj CIA, međutim, ne pruža dalje detalje o veličini i proizvodnom kapacitetu novo otkrivenog postrojenja za proizvodnju nervnog agenta kraj Dimone, ni gde je takozvano Dimona osetljvo područje za skladištenje lociran. Moguće je da su u jednom trenutku u poslednjih 30 godina, Izraelci unštili zalihe mastard gasa i nervnih agenasa. To oružje zahteva konstantno održavanje i masivnu bezbednost i cena čuvanja zaliha može biti izuzetno visoka.

Izraelska vlada je poznata po tome što čuva sve sto bi moglo da bude potrebno za odbranu države Izrael, bez obzira na cenu i moguće diplomatske posledice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *