CIA je prognozirala rat Albanije sa Srbijom

CIA je prognozirala rat Albanije sa Srbijom

27 septembra 2013

AlbaniaAmerikanci su već početkom devedesetih očekivali oružani sukob na Kosovu, za koji su smatrali da je neizbežan. Verovali su da bi u tom slučaju bilo gotovo nemoguće izbeći rat Srbije i Albanije u kojem bi albanska vojska bila do nogu potučena, a Srbija čak u određenom periodu okupirala planinska područja na granici.

U nedavno deklasifikovanom dokumentu CIA, pod nazivom „Albanske oružane snage: Nepripremljene za sukob sa Srbijom“, koji je sastavljen u januaru 1993, analiziraju se očekivani sukobi srpske vojske sa albanskim pobunjenicima na Kosovu i sposobnost Albanije da se uključi u rat. Snage Srbije, prema njihovoj oceni, bile su u to vreme u najmanju ruku respektabilne.

– Beograd bi, u slučaju albanskog ustanka na Kosovu, mogao da reaguje za nekoliko sati – stoji u izveštaju.

– Pored 25.000 pripadnika MUP, Jugoslovenska vojska ima barem 10.000 vojnika opremljenih sa oko 200 tenkova, 160 oklopnih borbenih vozila i 160 artiljerijskih cevi. Uz to Beograd ima još 26.000 vojnika na 50 kilometara od Kosova, oko 75.000 Srba između 15 i 59 godina na Kosovu i stotine organizovanih paravojnih jedinica.

Uprkos vojnoj dominaciji Srbije, napominju analitičari CIA, sukob na Kosovu ne bi bio kratak. Oko 250.000 Albanaca stasalih za vojsku tvrdi da ima sakriveno oružje i da bi bez sumnje poveli gerilski rat i moguće terorističku kampanju.

U tom slučaju, predviđali su analitičari CIA, srpska vojska napala bi baze unutar Albanije i uvukla Tiranu u rat.

– Albanska vojska ne bi mogla da se meri sa relativno modernim, dobro naoružanim srpskim snagama (u to vreme) u slučaju da se etnički sukob na Kosovu prelije u susednu Albaniju – piše na početku izveštaja.

– Verujemo da bi vlasti u Tirani pokušale da izbegnu direktan sukob, ali konflikt bi verovatno bio neizbežan. Tirana bi gotovo sigurno pomogla Albancima sa Kosova isporukama malog oružja i namirnica i služila bi kao kanal za dobrovoljce, oružje, novac i potrepštine iz drugih zemalja.

Amerikanci u to vreme nisu polagali mnogo nade u uspeh albanske armije. Opisuju je kao zastarelu, neobučenu, bez i najosnovnijih zaliha goriva, hrane, lekova i odeće. Većina tenkova kojima je raspolagala bile su kineske verzije sovjetskog tenka iz pedesetih godina, T-54, a podmornice na dizel pogon mogle su da zarone samo do deset metara dubine.

Beograd nema teritorijalnih pretenizija prema Albaniji, ali bi verovatno iskoristio vojnu silu da preseče podršku Tirane pobunjenicima na Kosovu, piše u ovom scenariju. Srpska vojska gonila bi odbegle kosovske gerilce u Albaniju i čak okupirala planinske prelaze na albanskoj strani granice. Došlo bi do sukoba dve vojske, a nadmoćne srpske snage brzo bi prevladale i verovatno sprovele vazdušne udare na gerilske baze u Albaniji.

TURSKA OBUČAVALA ALBANCE

Suočeni sa malim šansama za pobedu u sukobu sa Srbijom, albanski lideri verovato bi se okrenuli drugim zemljama za pomoć, uključujući muslimanske države.

– Iako je Iran navodno ponudio da pošalje „dobrovoljce“, Tirana bi se prvenstveno okrenula Turskoj za podršku – piše u analizi CIA.

– Ankara već obučava albanske oficire. Amerikanci su takođe strahovali da bi tursko mešanje u rat dovelo da povećanih tenzija u odnosima te države sa Grčkom.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *