ЦИА је знала за тврдње да је Хитлер виђен у Колумбији

CIA je znala za tvrdnje da je Hitler viđen u Kolumbiji

2 novembra 2017

Američka obaveštajna agencija CIA imala je informaciju o čoveku koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler. On je živeo u Kolumbiji među bivšim nacistima, pedesetih godina prošlog veka, otkrivaju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Agenti CIA nisu ozbiljno shvatali tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, iako je šef biroa te agencije u Karakasu nadeređenima preneo njegove tvrdnje i dostavio im fotografije tog čoveka, piše britanski Dejli mejl.

Spisi ukazuju na to da je čovek po imenu Filip Sitroen pozvao agente CIA 1954. godine i saopštio im da je upoznao čoveka koji za sebe tvrdi da je Adolf Hitler, kao i to da živi u gradu Tunja, severno od Bogote.

Međutim, do momenta kada su agenti odlučili da preduzmu nešto po njegovoj prijavi, čovek koji je tvrdio da je vođa Trećeg rajha, a koji se predstavljao pod „pravim“ imenom Adolf Šutlemajer, pobegao je u Argentinu.

CIA je, izgleda, bila veoma skeptična prema tim tvrdnjama, pa je agentima preporučeno da se istraga „odbaci“. Tvrdnje su se, međutim, ponovo pojavile kada je kolumbijski novinar Hoze Kardenas objavio dosijee iz arhive CIA, sa kojih je oznaka tajnosti skinuta još devedesetih godina prošlog veka.

Sitroen je tvrdio da je u poseti Tunji boravio dok je radio za železnicu i da mu se tamo predstavio čovek koji je „stvarno ličio na Hitlera i tvrdio da je Hitler“. U dokumentu se navodi:

„Sitroen je tvrdio da je upoznao čoveka u mestu pod nazivom ‘Residencies Coloniales’, koje je, prema tvrdnjama izvora, predominantno naseljeno bivšim nacistima iz Nemačke. Prema Sitroenu, Nemci u Tunji slede navodnog Adolfa Hitlera, obraćaju mu se sa Firer Stariji i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom“.

Pokušavajući da dokaže svoju priču, Sitroen je agentima pokazao i fotografiju na kojoj se vidi kako sedi pored čoveka koji zaista liči na Hitlera. Agenti su, kako pokazuju dokumenti, sve zabeležili kao neformalnu belešku, ali su sve tvrdnje odbacili kao glasine.

Međutim, 1955. godine drugi muškarac, čije ime je zavedeno pod šifrom Simelodi-3 (Cimelody-3), je pozvao agente CIA sa istom pričom.

Isto kao i njegov prethodnik, Simelodi, koji je do tada živeo u Venecueli, tvrdio je da je održavao kontakt sa Hitlerom jednom mesečno prilikom redovnih poseta Kolumbiji, dok je radio za holandsku kompaniju „KNSM Royal Dutch Shipping Company“.

I on je agentima pokazao fotografiju Sitroena sa Hitlerom, na čijoj poleđini se nalazilo ime Adolf Šutlemajer. Prema Simelodiju, Adolf Hitler je napustio Kolumbiju u januaru 1955. godine i otišao u Argentinu, ali se ne navodi tačno mesto.

Posle razgovora sa Simelodijem, agenti CIA su odlučili da napišu zvanični izveštaj i pošalju ga nadređenima. U arhvi je nađeno i propratno pismo, u kojem se naglašava:

„Smatramo da bi, po ovom pitanju, mogli biti uloženi ogromni napori, bez vidljivih mogućnosti utvrđivanja bilo čega konkretnog. Zbog toga predlažemo da ova stvar bude odbijena.“

B92

KOMENTARI3 komentara

  1. Nemanja Vlahović says:

    Ja sam čuo da su ga neki videli na Antarktisu gde je vodio grupu radi stavljanja dokumenata na sigurno mesto. Navodno, bio je tamo i Gebels.

  2. Velika Metla says:

    Pa šta?! Završio je posao za CIA-u,i pojeo vuk magarca!

  3. rale says:

    Ja sam čuo da se je dopisivao sa rođakom iz Austrije...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *