CIA NALjUTILA SENAT – Rat špijuna i političara

CIA NALjUTILA SENAT – Rat špijuna i političara

14 marta 2014

Senat kongresNa Kapitol hilu u Vašingtonu bukti rat CIA i senatskog Odbora za obaveštajne poslove. Svađa koja je izbila oko objavljivanja činjenica o problematičnim tehnikama ispitivanja CIA optuženih za terorizam protiv SAD, otvorila je pitanje odnosa špijunske zajednice i zakonodavaca. Senat i CIA optužuju se za špijuniranje.

Pet godina otkako je demokratski predsednik SAD Barak Obama okončao program svog prethodnika, republikanca Džordža Buša za ispitivanja zatvorenika optuženih za terorizam, koji je uključivao mučenje, bitka oko, još tajnog, izveštaja senatskog odbora nije okončana. Započeta 2009. godine, istraga je rezultirala sa 6.300 strana izveštaja o ovom programu, ali problem je nastao kada je senatski odbor došao do internog materijala CIA. Agencija je, saznavši za to, pretražila kompjutere u Senatu, i zatražila istragu od Ministarstva pravde.

Članica senatskog odbora, Dajan Fajnsatajn tvrdi da su njeni istražitelji koristili interna dokumenta dobijena od CIA, i ističe da je Agencija prekršila sve zakone „pretresajući“ kompjutere na Kapitol hilu. Javno je optužila CIA za špijuniranje Kongresa, dodajući da, Agencija čak nije našla za shodno da odgovori na zahtev da se izvini.

Direktor CIA Džon Brenan je poricao da Agencija krši zakon, a rat je poprimio šire razmere, otvarajući opasnost od tužbi, u SAD, ali i inostranstvu, protiv učesnika u tehnikama „ispitivanja“. Otkrivanje „naprijatnih“ detalja CIA, međutim, ne želi i Brenan je odmah stavio do znanja da će da „zaštiti metode i izvore“.

Ali, demokrate u izbornoj godini borbe za kontrolu Kongresa, tragaju za „ubistvenim“ oružjem protiv republikanaca, koji trenutno kontrolišu Predstavnički dom. Brutalni program republikanca Buša Fajnstajn opisuje kao „neamerički“ i „brutalnim“. Ona kaže da je istraga senatskog obaveštajnog odbora otkrila da su tehnike ispitivanja CIA bile daleko brutalnije od onoga što je procurilo u javnost. Republikanci se drže uzdržano.

OPREZ OBAME

Predsednik SAD Barak Obama zalaže se za objavljivanje informacija iz senatskog izveštaja o mučenjima prilikom ispitivanja terorista u vreme Buša. Ali, on ne želi da sudi o optužbama da je CIA špijunirala Senat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *