ЦИА ОБЈАВИЛА МАПЕ: Надгледали Југославију, Русију, Ватикан!

CIA OBJAVILA MAPE: Nadgledali Jugoslaviju, Rusiju, Vatikan!

16 decembra 2016

65u67u67ui676

Kako bi obeležili 75 godina kartografskog odeljenja, američka Centralna Obaveštajna Agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog veka do danas.

Tokom poslednjih nekoliko godina, CIA i druge obaveštajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija, kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom sveta. Kako su ove mape za vojnike značile „život ili smrt“, njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.

Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svet decenijama. Tokom četrdesetih, naglasak je na Nemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Posle Drugog svetskog rata, pažnja je preusmerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. veka.

Celu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na profilu CIA na Flickru, a tu se može videti da je devedesetih i osamdesetih CIA pomno posmatrala i Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *