CIA OTKRILA: Vatikan je skrivao Pavelić, Amerikanci i Britanci nisu hteli da ga uhapse

CIA OTKRILA: Vatikan je skrivao Pavelić, Amerikanci i Britanci nisu hteli da ga uhapse

24 aprila 2014

pavelicNi Amerikanci ni Britanci nisu želeli da uhapse poglavnika NDH Antu Pavelića 1947, iako su znali detalje o njegovom boravku u Vatikanu, piše hrvatska štampa.

Tu informaciju, kako navode mediji, oktrivaju dokumenti američke obaveštajne agencije CIA s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Večernji list prenosi da su SAD i Velika Britanija znale detalje o Pavelićevom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazio. Iako su oklevali, smislili su plan za njegovo hapšenje, ali su obe države odugovlačile ne pokazujući znatnije zanimanje.

Dokumenti CIA otkrivaju i da su Britanci Pavelića imali u rukama tokom racije u Djenovi, ali su ga pustili.

Iz izveštaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Komande za Mediteran 8. novembra 1947. uputio brigadnom generalu Karlu Friču, zameniku direktora obaveštajnog štaba Evrope, iščitava se američko oklevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost britanskom nespremnošću za saradnju.

„U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz britanske ambasade te s američkim ambasadorom, kojega sam obavestio da je, prema proverenim informacijama, Pavelić u Vatikanu“, napisao je pukovnik Blunda i dodao da su Britanci nagovarali Amerikance da sami uhapse Pavelića.

Pozivajući se na dokument CIA, Jutarnji list takodje piše o tome da je posle bekstva iz Zagreba Pavelića skrivao Vatikan. List navodi da je Pavelić s porodicom pobegao 6. maja 1945. u Austriju gde je boravio u američkoj okupacionoj zoni, odakle se s falsifikovanim peruanskim dokumentima pod imenom don Pedro Goner (Gonner), prerušen u sveštenika, prebacuje u Italiju.

„Stiže do Rima gde ga, kako potvrdjuje deklasifikovana beleška, pod svoje okrilje uzima Vatikan u kojem je tada stolovao papa Pije XII,  bivši vatikanski nuncij u nacističkoj Nemačkoj“, piše Jutarnji list.

List navodi da su u Rimu, vrlo brzo nakon pada NDH, sveštenik Krunoslav Draganović i grupa sveštenika i redovnika vezanih uz zavod  Svetog Jeronima, koji se nalazi u centru Rima, ali je pod upravom Vatikana, uspostavili mrežu koja je trebalo da omogući pripadnicima  kvislinškog režima da se prebace na tada najsigurniju lokaciju, u zemlje Južne Amerike.

Prema jednom zapisu, u Zavodu je, zajedno s funkcionerima NDH (ne i Pavelićem), boravio i Đordje Perić, ministar propagande u srpskoj vladi Milana Nedića.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vera Nastasovic says:

    Pa šta je tu čundno? Vatikan je svoju banku osnovao od zlata koje je NDH otela od Jevreja i Srba tokom drugog svetskog rata. Naravno da će čuvati svog prvog u najvećeg akcionara! Jadno je što su to prikrili i podržali takozvani saveznici SFRJ!!!!

  2. LJuba N.S. says:

    Objavite koliko je TITO darivao zlata Vatikanu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *