CIA platila Poljskoj da izgradi zatvor za mučenje terorista

CIA platila Poljskoj da izgradi zatvor za mučenje terorista

24 januara 2014

Jail CIAAmerička Centralna obaveštajna agencija (CIA) platila je pre deset godina 15 miliona dolara u kešu poljskoj obaveštajnoj službi da bi izgradila najveći tajni zatvor za ispitivanje zarobljenih pripadnika Al Kaide, piše „Vašington post“ u današnjem broju.Prestonički dnevnik navodi da je to bio prvi od tajnih zatvora CIA u istočnoj i srednjoj Evropi, koje je američka služba koristila za isleđivanje osumnjičenih terorista nakon napada od 11. septembra 2001. godine.

Vašington post piše da je u njemu saslušavan idejni vođa napada na SAD Kalid Šeik Mohamed, uz korišćenje tehnike davljenja u vodi. U tekstu se navodi da je Mohamed 183 puta na taj način surovo saslušavan.

Iako je tema tajnih zatvora CIA i dalje pod oznakom tajnosti u SAD, Post ističe da će Odbor senata za obaveštajne poslove uskoro objaviti izveštaj na šest hiljada strana o programu isleđivanja koje su sprovodile bezbednosne službe.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošlog meseca je razmatrao tužbu protiv Poljske zbog torture i presuda se očekuje tokom ove godine.

Priča o poljskom zatvoru počinje u martu 2002. godine, kada je u Pakistanu uhvaćen Abu Zubaida, visoki oficir Al Kaide, a CIA je tražila sigurno mesto za njegovo ispitivanje.

On je prvo prebačen na tajnu lokaciju u blizini Bangkoka na Tajlandu, gde je držan nekoliko meseci, ali je nastao problem kada je broj uhvaćenih terorista počeo da se povećava.

Tada u igru ulazi Poljska i veći deo pritvorenih pripadnika Al Kaide prebacuje se u jednu kuću u mestu Stare Kijekuti, na tri sata vožnje od Varšave, navodi vašingtonski dnevnik. Tu su, piše list, korišćeni razni metodi u isleđivanju, poput davljenja pod vodom i iscrpljivanja nespavanjem. Post piše da je Šeik Mohamed progovorio nakon dugotrajnog iscrpljivanja nespavanjem.

CIA je zatvor napustila u septembru 2003. godine, i većinu pritvorenika prebacila u Rumuniju i Maroko, a kasnije i u Litvaniju. Post dodaje da u CIA nisu želeli da komentarišu njihovo pisanje, kao i ni u ambasadi Poljske u Vašingtonu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *