CIA појачава шпијунско деловање према Русији, Кини, С. Кореји и Ирану

CIA pojačava špijunsko delovanje prema Rusiji, Kini, S. Koreji i Iranu

25 septembra 2018

AMERIČKA Centralna obaveštajna uprava – CIA – proširila jenj i pojačala špijunsko delovanje prema Rusiji, Kini, Iranu i Severnoj Koreji.

Ovo je objavio američki telekanal NBC, prenoseći izjavu direktorke CIA Džine Haspel.

Ovo je faktički priznanje, a Haspel se za njega odlučila u svom prvom javnom nastupu za koji je izabrala Univerzitet Luisvila, grada u američkoj saveznoj državi Kentaki.Tokom nastupa je otkrila da će CIA „uključiti velike resurse u prikupljanje informacija o najtežim zemljama“:

„Odsad ćemo svoje napore usmeravati na te složene zemlje, na kompletiranje saznanja o njima i popunjavanje rupa u svom obaveštajnom delovanju povodom njih, koje su nastale proteklih godina jer smo bili okrenuti borbi protiv terorizma“.

Telekompanija NBC upozorila je svoje gledaoce da američka špijunaža termin „najteže zemlje“ koristi kada ima u vidu upravo Rusiju, Kinu, Iran i Severnu Koreju.

Direktor CIA je u Luisvilu rekla i da će njena agencija još aktivnije učestvovati u borbi protiv trgovine drogom. Naglasila je da je to neophodno i zato što je dosad više Amerikanava usmrtila droga nego li svi teroristi zajedno.

Haspel je na čelo CIA došla u maju ove godine.

Ona je postala prva žena koja je uspela da dođe na čelo CIA, a ukupno drugi njen kadrovski saradnik koji je stigao do položaja direktora CIA.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *