CIA pratila Noama Čomskog

CIA pratila Noama Čomskog

14 avgusta 2013

_46657323_chomskyPosle godina negiranja američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) potvrdila je da je vođen dosije o poznatom disidentu Noamu Čomskom, tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je on bio antiratni aktivista.

Prema pisanju uglednog magazina Forin Polisi, do otkrića je došlo na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, pošto je utvrđeno da postoji prepiska između CIA i FBI iz juna 1970. godine u vezi sa planiranim putovanjem mirovnih aktivista u Severni Vijetnam.

Operativac CIA je tom prilikom napisao da putovanje podržava Noam Čomski i da CIA traži bilo kakve podatke o učesnicima ekspedicije, pišu „Novosti“.

Čomski danas kaže da nije iznenađen otkrićem da se CIA interesovala za njegove aktivnosti.

„Jednog dana će biti jasno da sistem vlasti pokušava da proširi svoju moć na svaki mogući način“, rekao je Čomski, dodavši da je mnogo više zabrinut zbog modernog špijuniranja koje sprovodi NSA, u odnosu na tehnike koje su korišćene tokom sedamdesetih godina.

Čomski je poznat kao žestok kritičar američke spoljne politike i poznatih medija u SAD, a sebe opisuje kao anarho-sindikalistu i libertarijanskog socijalistu.

Poznati američki disident je snažno kritikovao i NATO intervenciju protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, kao i celokupnu politiku SAD prema Balkanu u poslednje dve decenije.

Čomski je inače renomirani lingvista, tvorac teorije unizverzalne gramatike zbog koje ga nazivaju i ocem savremene lingvistike. Više od 50 godina predavao je na Odeljenju za lingvistiku i filozofiju Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *