ЦИА ПРИПРЕМИЛА ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО: Ликвидираће Порошенка и изазвати рат са Русијом!

CIA PRIPREMILA PAKLENI SCENARIO: Likvidiraće Porošenka i izazvati rat sa Rusijom!

24 juna 2015

Petro poroshenko 56Piše: Maksim Grigorenko

Tiha ostavka šefa Službe bezbednosti Ukrajine, Valentina Nalivajčenka, koja se desila prošle nedelje, izazvala je izvesnu nedoumicu kod politički upućenog stanovništva.

Na iznenađenje mnogih, Nalivajčenko je mirno prihvatio odluku Vrhovne Rade o svom smenjivanju. U vezi se sameće pitanje – šta se desilo?

Prva, jednostavnija verzija onoga što se desilo govori o konfliktu predsednika zemlje i šefa vodeće obaveštajne službe, koji je nastao zbog banalnog razloga – sudaranja komercijalnih interesa u naftnoj industriji gde se kao i ranije ostvaruju najveći „sivi“ prihodi.

Uoči lokalnih izbora u Ukrajini počinje da se formira zanimljiva koalicija protiv Porošenka: Kolomojski-Timošenko-Firtaš-Nalivajčenko-Ljaško-Kličko. Naravno, Kličko je već veoma oslabljen, ali na birače u provinciji još može da utiče. A sva ostala anti-Porošenko koalicija – sve jedan bolji od drugoga -„razbiće“ ga, ni Amerikanci neće pomoći.Međutim, to je samo prvi talas konflikta koji je zapljusnuo medije, drugi je mnogo zanimljiviji.

Pročitajte još:

Porošenko je završio…molim sledeći!

Amerika sprema nove potrese u Ukrajini i likvidaciju Porošenka

Dobro je poznato da revolucija „jede svoju decu“. Sitne i srednje karike „revolucionara“ već su dobro pročišćene – neki su izginuli na frontu, neke su likvidirali svoji (Saša Bili – Aleksandar Muzičko). Došao je red na velike „revolucionare“. Kličko je već bezmalo spremljen za otpisivanje, tim pre premijer Jacenjuk.

Od onih koji su na vlasti ostaje samo Porošenko.

Ali, neko ga mora zameniti, a ne može se jedan korumpirani zameniti drugim, korumpiranog može da zameni samo borac protiv korupcije.

Nalivajčenko je odlučio da uz pomoć CIA isproba takav način, prenoseći običan poslovni konflikt između svojih u PR-prostor i pošto ga je samim tim doveo do eskalacije ne dopušta nikakvu mogućnost za dogovor.

Zašto je to bilo potrebno Nalivajčenku?

Ovo pitanje nije pravilno postavljeno. Šravo pitanje je – zašto je to bilo potrebno Amerikancima? Jer, Nalivajčenko je ličnost koja je apsolutno pod njihovom kontrolom, naročito ako se uzme u obzir njegovo američko državljanstvo.

Zato ćemo drugačije formulisati pitanje: zašto je Amerikancima (tačnije, CIA, pod čijom kontrolom se nalazi Nalivajčenko, a koja je tako ušla u sukob sa Stejt departmentom koji računa na Porošenka) bilo potrebno da prenose poslovni konflikt provincijskih elita ukrajinske vlasti na javni nivo?

Odgovor se najverovatnije nalazi u sledećem.

Kako pokazuju sve poslednje ankete u Ukrajini, politički potencijal Porošenka bliži se nuli. Ako je sa „zekom“ – Jacenjukom – sve jasno jer je on već odavno otpisan, a na njegovo mesto već je određena druga građanka SAD, sadašnji ministar finansija Ukrajine (Natalija Jaresko), onda dužnost predsednika počinje da stvara glavobolju.

Pokazalo se da Porošenko nije toliko jak da ne dopusti Moskvi da realizuje Minsk-2, da nije toliko jak da uvuče Rusiju u rat, da finansijski nije toliko ranjiv da bi se „hranio“ milostinjom (podsećam da je – bez obzira na rat – Porošenkov kapital tokom prošle godine povećan 7 puta). Takav Porošenko počinje da smeta Amerikancima, kojima je potrebno da na teritoriji Ukrajine hitno otpočnu konflikt, da u njega uvuku Rusiju i u tom sklopu potpuno potčine sebi Evropu i „propišu“ joj još uvek tajni Sporazum o Trans-atlantskom partnerstvu.

Odnosno, Amerikancima je potrebno da maksimalno pogoršaju situaciju u Ukrajini, a za to je potrebna čvršća i finansijski manje nezavisna ličnost. Po njihovom mišljenju, takva ličnost je Nalivajčenko, tim pre što je Porošenko sam svojim rukama formirao protiv sebe prilično ozbiljnu koaliciju.

U tu logiku uklapa se i odluka austrijskog suda da pusti (tajkuna) Firtaša. Još tada je takva odluka izazvala pitanja – za kakvu igru ga oslobađaju Amerikanci. Sada ta igra postaje jasna: još pre predsedničkih izbora 2014. Firtaš, Porošenko i Kličko održali su zatvoreni sastanak na kojem su se dogovorili o budućoj raspodeli mesta i snaga.

Oslobađanjem Firtaša Amerikanci su dali zeleno svetlo za formiranje koalicije protiv Porošenka. Očigledno je da je ona već formirana i sad je na redu pitanje o medijskoj ličnosti te grupe koju će ona kandidovati kao alternativu Porošenku. Po odobrenju Amerikanaca takav kandidat je – Nalivajčenko.

Iz ove situacije proizlazi još čitav niz prilično zanimljivih zaključaka. Prvo, Porošenko ima ozbiljne probleme sa ličnom bezbednošću, pošto Amerikancima ne ide na ruku da čekaju sledeće predsedničke izbore, a još jedna sakralna žrtva na oltaru Majdana neće naškoditi. Budući da će se izbori održati u jesen, onda je neophodno uklopiti sa njima i izbore za predsednika.

Prema tome, Porošenko ima važna pitanja u vezi s tim da li će poživeti do jeseni.

Za njega bi najbolja varijanta bila dobrovoljna ostavka zbog zdravstvenog stanja (npr., jetra). Ali, takva varijanta sigurno ne odgovara Amerikancima. Njima je potrebno stradanje lidera ukrajinske nacije zbog fanatika iz KGB, da bi uspomenom na njega osvetlili uzdizanje novog lidera nacije.

Nije uspelo pretvaranje Porošenka u Hitlera. Ali, da li će se Nalivajčenko snaći u ulozi ratnog huškača? Veliko je pitanje.

Ukrajinci, tačnije, cela politička klasa nije primetila kako su od gazda svoje zemlje postali samo sluge, izvršioci tuđe volje, marionete. Pri tom su njihove funkcije i kapitali prestali da igraju bilo kakvu ulogu u očima Amerikanaca – to je samo potrošni materijal, to su lakeji. U tom smislu takođe se može reći da Ukrajina kao zemlja više ne postoji – politička klasa je očišćena i zemlja se u potpunosti nalazi pod spoljnom upravom.

Amerikanci na Ukrajini pokazuju kako postupaju sa onima koji su proćerdali svoju budućnost. Nema ni govora ni o kakvoj novoj Ukrajini koju ćemo mi stvarati svojim znojem, novcem i resursima. Ostaje samo gubernija (gubernija u sastavu Rusije).

Ukrajinska politička klasa u celini, uključujući i vodeće oligarhe, pokazala je svoju potpunu državničku nesposobnost.

Zemlja je razorena uz huškanje gomile koju su odgajili političari i oligarsi

Može li se tim ljudima opet poveriti formiranje države?

Ne, naravno. Inače, slične procese posmatramo gotovo na čitavom postsovjetskom prostoru, uključujući i baltičke zemlje.

Uzimajući u obzir te dugotrajne procese, neophodno je da Rusija računa na te pretnje i da već danas pripremi adekvatne instrumente za njihovo rešavanje.

Koju će varijantu odabrati „elite“ carskih provincija – krimsku ili evroazijsku – zavisiće samo od njih, Rusiju ne treba da interesuje tehnologija procesa.

(za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Amerika je fabrika paklenih planova od kada postoji. Jedino se nadam da nece dugo postojati.

  2. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl.oec. says:

    Odakle ovome gaunu od čovjeka toliko bogastvo - pa opljačkao je ukrajinski narod?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *