CIA: Ratko Mladić je postao heroj zbog vojne veštine i zato što je branio narod

CIA: Ratko Mladić je postao heroj zbog vojne veštine i zato što je branio narod

27 septembra 2013

ratko-mladicRatni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić na sukob u BiH gledao je kao na zapadnu zaveru za iskorenjivanje Srba i verovao je da izvršava “svetu dužnost” u odbrani svog naroda – navedeno je u izveštaju CIA-e.

Mladićevo prisustvo na borbenim linijama, uz njegove vojne veštine, načinile su od njega pravog heroja među običnim Srbima.

Nepriznavanje Vens-Ovenovog plana u maju 1993. godine i drsko odbijanje da se povinuje Karadžićevim naređenjima bez sumnje su od njega načinili istinskog lidera Srba u BiH – ocenila je CIA.

Za razliku od političkog rukovodstva Srba iz BiH, Mladić odbija da prihvati zahtev komandanta UN Bernara Ženvijea da oružje treba da bude povučeno iz zone isključenja oko Sarajeva.

CIA je procenila da, na osnovu raznih izveštaja i iskustava iz prošlosti, izgleda jasno da Mladić odgovara na promenu okolnosti, uglavnom na pouzdan vojni pritisak.

Tako je ustuknuo i povukao neke od svojih snaga iz regiona Sarajeva 1994. godine kada je sve ukazivalo na to da NATO priprema vazdušne udare za provođenje zone isključenja u kojoj je zabranjeno prisustvo teškog naoružanja.

Pojedini izveštaji sugerišu da Mladić i Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, dele ideološku nostalgiju za bivšom SFRJ.

KOMENTARI2 komentara

  1. nesreca says:

    Jedini pozitivna licnost u gradjanskom ratu u Bih.Cijstvo<Vitestvo i junastvo.

  2. Sale says:

    Haški tribunal je moderan gestapo čije su žrtve na desetine srpskih patriota........https://zlj13051967.wordpress.com/2015/01/25/da-nije-bilo-zlocina-nad-srbima-oko-srebrenice-danas-ne-bi-bilo-groblja-u-potocarima/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *