ЦИА РАЗОТКРИВЕНА: Ево кога је Америка хтела да постави после Тита!

CIA RAZOTKRIVENA: Evo koga je Amerika htela da postavi posle Tita!

29 jula 2015

Josip-Broz-Tito 56465Ponude, bilo one pristojne ili nepristojne, događaju se onda kada se čovjek najmanje nada, a tako je bilo i sa Dobricom Ćosićem, književnikom i bivšim, prvim predsjednikom Savezne Republike Jugoslavije.

Naime, nije ni slutio šta će mu se dogoditi u vrijeme pada Berlinskog zida i velikih previranja u Evropi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Evo šta se tih čudnih meseci dogodilo Ćosiću, a počelo je sa pozivom da hitno dođe u London.

“Dvadesetak dana posle Titove smrti, pozvao me je moj izdavač iz Amerike, Vilijem Jovanović, koji je štampao “Vreme smrti” i na srpskom i na engleskom jeziku, da hitno otputujem London. Spremio sam se, i zajedno sa mojom ćerkom koja odlično govori engelski, otišli smo u Birtansku prestonicu.

Pročitajte još:

CIA je izmislila termin „teorija zavere“ kako bi medijske dezinformacije mogle neometano da prolaze

AGENT CIA: Jugoslaviju su razbili SAD i Nemačka, trebala su im vaša rudna bogatstva i vi kao robovi

Ćosić priča da ih je rezervacija čekala u hotelu “Klervidž”, gde su odsjedali Tito i saudijski naftni bogataši – kraljevi nafte.

“Otišao sam u najnormalniji hotel sa Anom. Javimo se mi Jovanoviću, on nas pozove na ručak u „Klervidž“. Posle ručka on kaže:

– Hajde da prošetamo malo Londonom. Izađemo, on nas vodi u ulice, u najveće gužve. I govori mi sledeću sledeću stvar:

– Da vam odmah bude jasno, ja sam predstavnik CIA i prenosim vam poruku Andropova i američke vlade. Američka i sovjetska vlada hoće posle Tita da mu nađu zamenika. Bila su dva kandidata, Milovan Đilas i vi. Zaključili su da ste vi mlađi i da ste popularniji od Đilasa. Stalo se na stanovište da naše službe, američke i sovjetske, rade na tome da vi zamenite Tita i da preuzmete vlast u Jugoslaviji.

Zaprepastio sam se. Moja ćerka prebledela dok mi je to prevodila.

– Odbio sam Titovu ponudu, odbijam i vašu, jer ja nemam te sposobnosti. Kako može da vam padne na pamet da jedan pisac, potpuno nekvalifikovan, može da zameni Tita. Kako može da se zameni Tito? Nemojte, gospodine Jovanoviću, o tome uopšte da razgovaramo.

– Nemate vi tu ništa da radite. To će sve da rade službe. Vi samo treba da pristanete i da se ponašate prema prilikama kako ih mi procenimo. Radićemo i na tome da dobijete Nobelovu nagradu za književnost.”

NEZAVISNE (Nedeljnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pre Deretić nego tito says:

  Posle samo nekoliko izjava i poteza Ćosića nakon dolaska na vlast, ja sam pao u nesvest. I danas sam u besvesnom stanju. Izdaja Srba je krenula još od Prvog rata, a prelazni period pre kapitulacije i Srba i Srbije, je bio niko drugi nego - ĆOSIĆ. Čitajući neke njegove izjave u Nemačkoj, uskoro sam sa odvratnošću uništio, ne samo sklonio, nego uništio sve knjige koje sam imao od Ćosića. Zar može jedan čovek da bude veći izdajnik od Ćosića? Još uvek je vrlo teško ući u sav opseg izdaje ovog čoveka, ali eto, i on je bio čovek. Naš narod još nije ni blizu spreman i ne želi, što je i najopasnije, da sagleda posledice Ćosićevih dela. Zato je i postavljen za predsednika. Da narod ne shvati.

 2. Za Srbiju says:

  Ćosić komunjara. Nije tito, nego josip broz.

 3. miodrag says:

  Proćitao sam većinu njegovih dela. Za mene on nije imao eksplpzivnu i duhovnu snagu velikog pisca. Srbija je imala značajne pisce svetskih umetničkih dimenzija kojima ovaj čovek nikad nije pripadao.

 4. Dragan says:

  Mi smo vas ljucki porazili, jet ste nam vi tako nametnuli a ovo sada sto nam radite nije ljucki nemozete nam veru uzeti samo zivote.

 5. Ivan Grozni says:

  Godine mu brojimo unazad. Al neko hoce da predstavi ovog srbozdera kao "marsala". Zar nisi imao lepsu sliku da stavis na sajt? Cik da ga stavite celog! da se vidi da je bio copav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *