ЦИА се отргла контроли, постала је паравојска

CIA se otrgla kontroli, postala je paravojska

11 marta 2017

cia 720 65

Dokumenta koja je objavio Vikiliks pokazuju da se Centralna obaveštajna agencija (CIA) otrgla kontroli i da je postala paravojna organizacija, tvrdi Džon Kirijaku, bivši agent CIA.

– Zadatak CIA nekad je bio da regrutuje špijune, krade tajne i analizira ih kako bi pomogla političarima u razvijanju međunarodnih odnosa. Međutim, sada se pretvorila u paravojnu formaciju. CIA ne bi trebalo da se bavi špijuniranjem svojih građana – kaže Kirijaku.
On dodaje da je do najveće promene u načinu rada agencije došlo posle 11. septembra 2001, kada je sve postalo podređeno politici.

– Većina ljudi na vrhu CIA su oni koje je doveo Barak Obama, pa su mnogi od njih uvereni da im je Donald Tramp neprijatelj i bore se protiv njega. To je dovelo do velikih podela unutar obaveštajne zajednice – objašnjava bivši agent CIA.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je juče da će svom silom udariti na Vikiliks ako se dokaže da su objavljena dokumenta zaista iz CIA.

– Trgovina informacijama o nacionalnoj bezbednosti, što je navodno Vikiliks uradio, veoma je ozbiljan prekršaj. To je udar na bezbednost američkog naroda. To smatramo veoma ozbiljnim i uradićemo sve što nam zakon dozvoljava da krivce kaznimo – poručio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *