CIA: Sukob hrvatske i srpske vojske bio bi neizvestan

CIA: Sukob hrvatske i srpske vojske bio bi neizvestan

2 oktobra 2013

Civil War in SloveniaKada bi došlo do direktnog sukoba Vojske Jugoslavije i hrvatskih oružanih snaga, ishod bi bio krajnje neizvestan, izveštavali su obaveštajci CIA u septembru 1995, nedugo posle „Oluje“ i malo pre potpisivanja sporazuma u Dejtonu. U analizi mogućeg neposrednog okršaja Srbije i Hrvatske, kao glavna prednost srpske vojske opisuje se velika oružana sila, dok Hrvatima u korist ide dobra obučenost i savremene taktičke veštine.

Uz napomenu da Milošević nije intervenisao u Bosni i Hrvatskoj smatrajući da to nije u interesu Beograda, oni se ipak upuštaju u predviđanje ishoda mogućeg sukoba. Sve to zabeleženo je u izveštaju CIA sastavljenom 28. septembra 1995.

Glavni akcenat je na analizi borbene sposobnosti tadašnje Vojske Jugoslavije.

„VJ je nasledila dobar deo profesionalnog ljudstva predratne JNA, i uprkos velikoj reorganizaciji, nastavlja da reflektuje mnoge njene atribute. Prema tome, VJ ima solidno jezgro kompetentnog ljudstva, posebno u oklopnim, artiljerijskim i tehničkim jedinicama“, piše u izveštaju. „VJ je i dalje najbolje opremljena snaga u bivšoj Jugoslaviji.“

Kao glavnu slabost analitičari CIA navode da je „Milošević u protekle četiri godine izgladnjivao vojsku, preusmeravajući novac prema policiji koju smatra garantom svog režima“.

Moral vojske je u to vreme, prema njihovom uverenju, bio na veoma niskom nivou, nasuprot Hrvata ohrabrenih vojnim uspesima u Krajini. U prilog hrvatskoj vojsci išla je i „borbena doktrina superiorna u odnosu na VJ i solidno jezgro elitnih jedinica sposobno da tu doktrinu sprovede u delo“.

Razmatrajući konačan ishod ovakvog rata, obaveštajci ističu da bi ključnu ulogu odigralo pravovremeno raspoređivanje srpskih snaga koje bi samo tako mogle da spreče Hrvate da zauzmu UN sektor Istok ili da sa Bošnjacima ugroze Banjaluku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Što se babi snilo to se i dogodilo. Svi su pametni nakon poplave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *