ЦИА СВЕ ПРИЗНАЛА: Ево како смо утицали на изборе у Србији

CIA SVE PRIZNALA: Evo kako smo uticali na izbore u Srbiji

26 juna 2020

Mešanje velikih sila u unutrašnju politiku drugih država u centru je pažnje posle optužbi Amerikanaca da Vladimir Putin raznim manipulacijama pokušava da utiče na izbore u SAD. Američki list „Forin afers“ objavio je tekst o istorijatu takvih operacija u kom poseban deo čini akcija CIA na rušenju Miloševića 2000. godine.Kako je CIA uticala na izbore u Srbiji?

Tokom protekle dve godine, novinar Dejvid Šajmer intervjuisao je više od 130 zvaničnika na temu stogodišnje istorije prikrivenog uplitanja u izbore, ili skrivenih napora da se manipuliše stranim demokratskim izbornim procesima. Njegovi intervjui uključili su osam bivših direktora CIA i druge zvaničnike, kao i direktore državnih obaveštajnih službi, državne sekretare, savetnike za državnu bezbednost, jednog generala KGB, i jednog bivšeg predsednika SAD. Došao je do otkrića da su u 21. veku najviši državni zvničnici bezbednosti razmatrali korišćenje CIA radi uplitanja u strane izborne procese u najmanje dva slučaja.

U jednom slučaju u Srbiji 2000. godine, razmatranje je prešlo u akciju, a CIA je potrošila milione dolara u naporima protiv Slobodana Miloševića. U drugom slučaju Irak 2005. godine. U oba slučaja kreatori američke politike vagali su potencijalnu korist prikrivene akcije naspram mogućeg rizika. Ove priče otkrivaju zašto se u suprotnosti sa Putinovim tvrdnjama Vašington, za razliku od Moskve, povukao iz prakse prikrivenog uplitanja u izbore.

“Postoji prag broja mrtvih, a Milošević ga je prešao”

Prvi slučaj se dogodio 2000. godine, kada je jugoslovenski predsednik Milošević bio kandidat na izborima. Milošević je bio blizak Moskvi, srpski nacionalista, i ozbiljan rušilac ljudskih prava. Sredinom devedesetih omogućio etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, a nekoliko godina kasnije, to je uradio i na Kosovu, gde su njegovi vojnici sistematski terorisali, ubijali i proterivali Albance. Razmere tih svireposti izazvale su NATO da 1999. izvrši vazdušnu kampanju protiv Miloševićevih snaga, a međunarodni sud da podnese tužbu protiv njega za ratne zločine. Leon Paneta, američki sekretar za odbranu u administraciji predsednika Bila Klintona od 1994. do 1997., Šajmeru je rekao: „Milošević je viđen kao loš momak i uticajan, i kao neko ko će taj deo sveta okrenuti naglavačke ako se protiv njega ne preduzmu neki koraci“.

Mogućnost za tako nešto pružili su izbori 2000. godine. „Ne znam da li smo javno rekli da je naš cilj promena režima“, kaže Džejms Obrajen, tadašnji Klintonov specijalni izaslanik za Balkan, ali „nismo videli Miloševića kao nekog ko je sposoban da vodi normalnu državu“. Od polovine 1999. godine do kraja 2000., državne i privatne američke oragnizacije potrošile su oko 40 miliona dolara na programe u Srbiji, podržavajući ne samo opoziciju, već i nezavisne medije, građanske organizacije, i inicijative za masovni izlazak na izbore. Ovim otvorenim angažovanjem, objasnio je Obrajen, SAD su htele da unesu ravnotežu u izbore koje je Milošević nameravao da izmanipuliše.

Kao što su Stejt dipartment, Američka državna agencija za međunarodni razvoj (USAID) i nevladine organizacije (NVO) finansirane iz američkih fondova otvoreno uticale na srpske izbore, tako je to isto CIA činila tajno. Džon Sajfer je otkrio da zna samo za jednu „uspešnu“ operaciju uplitanja u izbore u periodu između 1991. i 2014. godine dok je on služio kao operativni oficir CIA, a to je upravo bilo uplitanje u izbore u Srbiji 2000. godine.

„Uloženi su skriveni napori pokušaja podrške Miloševićevoj opoziciji“, rekao je Sajfer, sećajući da je, nakon što je Klinton obavestio odabrane članove Kongresa, CIA preduzela „podršku, finansiranje i pomaganje određenih opozicionih kandidata – u tome je bila osnovna stvar“.

Sajfer, koji je postao šef CIA za Srbiju odmah nakon izbora, objasnio je da je agencija usmeravala milione dolara u kampanju protiv Miloševića, uglavnom sastajući se sa opozicionim liderima van njihove zemlje, snabdevajući ih kešom na licu mesta.

Sam Klinton je u jednom intervjuu potvrdio da je ovlastio CIA da se umeša u izbore 2000. godine u korist Miloševićevih protivnika. Kako objašnjavaju, u tome nije viđen nikakav problem jer je Milošević bio hladnokrvni ubica koji je izazvao smrt stotina hiljada ljudi“. Kao što su američki predsednici verovali da mogu da osnaže strane demokratije podrivajući komunističke kandidate, tako je Klinton verovao da može osnažiti srpsku demokratiju radeći protiv Miloševića. „Taj čovek je bio ratni zločinac“, rekao je Klinton.

U Srbiji CIA se koncentrisala na vršenje uticaja na mišljenje ljudi a ne na menjanje glasačkih listića. „Mi nismo lažirali glasove niti svesno lagali glasače da bi ih naveli da podržavaju one ljude za koje smo želeli da pobede“, objasnio je Klinton. Umesto toga, CIA je obezbedila novac i druge vrste pomoći za kampanju koju je vodila opozicija.

Vođe u američkom kongresu znale su za ovaj tajni plan i podržavale su ga. Trent Lot, vođa većine u Senatu, seća se da je, kada je dobio izveštaj o ovoj operaciji CIA, podržao svim srcem. „Milošević je bio totalno van kontrole“, rekao je Lot. „Nismo nameravali da izvršimo invaziju, ali to je bio haos, i morali smo nešto da uradimo“. Za razliku od drugih državnih američkih službenika, službenici CIA su mogli da rade tajno. „Zbog načina na koji mi poslujemo“, objasnio je Daglas Vajz, tadašnji operativni službenik CIA stacioniran na Balkanu, „Srbija je bila mnogo prijemčivija nego što bi bila za ljude koji bi radili otvorenije, da se tako izrazim“. Uključenost američke obaveštajne zajednice u izbore bila je „značajna“, nastavio je Vajz, jer je Vašington upotrebio sve instrumente državne moći kako bi doveo do ishoda koji odgovara Sjedinjenim državama.

Kako su se izbori približavali, Klinton se brinuo da će Milošević podvalom na izborima doći do pobede. „Ovi izbori će biti važni, ali verovatno neće biti fer“, rekao je Vladimiru Putinu, tada novom ruskom predsedniku, dve i po nedelje uoči izbora, na osnovu nedavno objavljenog transkripta njihovog tadašnjeg razgovora. „Po anketama, Milošević zaostaje, tako da će verovatno pokušati sa krađom. Bilo bi bolje da izgubi, ali će on verovatno urediti da do toga ne dođe“. Američke organizacije za promociju demokratije, deleći Klintonovu zabrinutost, trudile su se da osiguraju da Milošević ne uspe da falsifikuje izbore. Jedna NVO finansirana iz američkog fonda, obučila je preko 15.000 aktivista u nadgledanju izbornih mesta. Na dan izbora, članovi opozicije obrađivali su glasove zajedno sa državnim službenicima. Zvanična obrada podataka pokazivala je da Milošević tesno vodi. Međutim, istina je izašla na videlo tokom paralelnog brojanja – on je nadmoćno izgubio. Došlo je do izbijanja velikih protesta. Ne uspevši da uguši narodnu revoluciju, Milošević je bio prinuđen da da ostavku.Ruska CIA ostala je skrivena. Dve decenije kasnije, sada penzionisani oficiri američke obaveštajne službe izrazili su neobjašnjivo samopouzdanje stavom da se njihov rad pokazao ključnim u poražavanju Miloševića. Sajfer je pominjao „uspeh“ operacije CIA, dok je Vajz je izjavio da su Sjedinjene države mnogo doprinele i da je kombinacija prikrivene i otvorene akcije dovela do pozitivnog rezultata. Međutim, kao i uvek u slučaju prikrivenih operacija u cilju uticanja na glasače, CIA nije mogla da precizno proceni taj uticaj. „Teško je to izmeriti“, priznao je Sajfer i dodao da su srpski državni službenici iza zatvorenih vrata odali priznanje CIA za zasluge u njihovoj pobedi. „Mnogi od ključnih igrača koji su postali najviši službenici u novonastaloj vladi nastavili su da se sastaju sa nama i da nam govore da su naši napori doveli do njihovog uspeha“, rekao je Sajfer, „u smislu naše pomoći u svemu, od oglašavanja do finansiranja i načina na koji vodili kampanju“.

U intervjuima, više visokih zvaničnika se osećalo neprijatno prilikom spominjanja CIA i Miloševićevog poraza. Džon Meklaflin, koji je bio zamenik direktora CIA 2000. Godine priznao je da raspolaže informacijama, ali da o istima ne može da piča. Ta nelgodnost bila je razumljiva: uplitanje CIA u izbore 2000. godine nije bilo u skladu sa operacijama agencije u posle hladnoratovskom periodu.

Koliko često se ratni zločinac svrgava s vlasti pomoću izbora?

„Kao da je postojala izvesna opuštenost po tom pitanju, ne samo u svetskim obaveštajnim krugovima, već zaista jedan širok stav da nešto mora da se preduzme na Balkanu“, rekao je Stiven Hol, bivši operativni službenik CIA koji je 2000. bio stacioniran u regionu. Za Vašington izborna manipulacija postala je poslednje sredstvo, dodao je Vajz i slučaj Srbije predstavljao je totalni izuzetak, delimično zbog Miloševićevih zločina, a delimično zbog prijemčive, uverljive i privlačne prirode opozicije.

U takvim slučajevima, kako je Vajz generalizovao, cilj opravdava sredstvo, rizik je u tome što možda činiš nešto što je u očima mnogih ne-američko“, arezultat je smaknuće genocidnog manijaka sa vlasti.

Kako je Klinton tada izjavio, akcija u Srbiji smatrana je vrednom, jer je “postojo prag broja mrtvih, a Milošević ga je prešao”

(Blic)

KOMENTARI14 komentara

 1. Cp6a says:

  Muka je ovo čitati. Veliki deo naroda nikakvu pouku nije izvukao i stalno postoji mogućnost da nas opet izvozaju kao debile. A ti zapadni monstrumi za nas kažu "ko ih jebe kad su glupi".

  • Jovan says:

   Ne da postoji samo mogucnoct vec nas Zapad " voza" 150godina u kontinuitetu!!! Uvek smo imali "intelektulce" i ljude obucavane na Zapadu koji su i debelo placeni da rade na stetu SRPSKOG NARODA VASKOLIKOG. Od lazne berlinsko-vatikanske istorije Berlinskog kongresa, UKIDANJE Srbije 1918. od strane kralj Aleksandra, stvaranje drzave "Banovina Hrvatska", pa ubcivanja Tita, do ZLOCINACKOG PUCA I OKUPACIJA SRBIJE 5. okt. 2000. preko NVO (citaj:teroristike mreze placenih novinara, politicara, otporasa..). Sve sto je zvanicna istorija koju na zzalost, i nasi djaci i studenti uce od 2000. da je nato miroljubiva org. da je Milosevic zlocinac. A to je 100% laz! Milosevic je jedini bio za mir i potpisivao sve tzv. mirovne ugovore samo da ne bude rata, dok su Tudjman, Izetbegovic, Arnauti, i ZAPAD govorili i "radili" rat! Na nesrecu Srba, i dan danas su dominantne snage i dominantni narativ u Srbiji da je Milosevic i Srbi krivi za rat. Mi smo i dalje okupirana zemlja i narod kojom vlada zapadni okupator i postujemo zapadno-haske sudove koji su ekvivalent sudovima ISIS drzave, i dalje je "petooktobarski" izdajnicki sljam javno i u pozadini glavni kreator prevodnjenja nas "zedne preko vode" glupom pricom o demokraciji, i krivici Milosevica i vaskolikog naroda srpskog.

 2. KrompirovaZlatica says:

  Koliko je uloženih para stvarno otišlo na razvoj i unapređenje demokratije u Srbiji videlo se ubrzo - Ružica Đinđić,supruga vođe revolucije postaje NAJBOGATIJA UDOVICA jevrope.

 3. šiško says:

  Dakle, cia je ovim tekstom prevazišla samu sebe. Sve što su ovde napisali je laž, smišljena isključivo da opravda bombardovanje Srbije i sve ostale gadosti koje su uradili Srbima. Stotine hiljada mrtvih? Pa u čitavom ratu u bivšoj SFRJ nije bilo toliko žrtava ukupno. Milošević, genocidni manijak, prešao "prag mrtvih"? A Milošević zapravo američki, tačnije ciin čovek, pa još posvadjan sa Rusijom, koja je osim toga u to vreme bila izuzetno slaba i sama pod snažnim američkim "malignim" uticajem. Svako se češe tamo gde ga svrbi, a amerika se svako malo počeše po Srbiji. Očigledno je da su potpuno svesni koliko su u našem slučaju zabrljali, koliki greh prema Bogu i ljudima su počinili i koliko su patnje na Balkanu izazvali, pa se redovno javljaju sa nekim opravdanjima koja se po njihovom starom običaju svode na svaljivanje krivice na drugog, tj. na Srbe i miloševića i pomalo na likovanje kako su nas... Da je njima milošević istinski smetao, ne bi ga zaštitili 1997. kad smo ga mi posle višemesečnih svakodnevnih demonstracija po kiši i snegu saterali u ćošak i već takoreći prinudili da da ostavku. Tad su oni poslali svog emisara, onog Gonzalesa, da nas moli samo da ne diramo miloševića, a ostalo kako hoćemo. Skinite nam se više sa grbače, zlikovci i lažovi!!!

 4. Srbija cveta says:

  Prolaze ratovi, padaju vlade, a CIA ostaje. Šta vam to govori? Da treba svi da uzmemo državljanstvo od Rusa i živimo kao ljudi bez ovakvih gluposti i cirkusa.

  • šiško says:

   Jes', kad bi nam Rusi dali državljanstvo! Biraju oni koga će da prime. Pre svega bismo morali da imamo sopstveni izvor prihoda, a ne da tamo budemo socijalni slučajevi. Dalje, morali bismo da znamo ruski i na kraju da prodjemo kroz čitav niz bezbednosnih provera. Bolje bi nam bilo da sklonimo ovo čudovište sa vlasti.

   • Zapadnjak says:

    "Da sklanjamo ovo čudovište sa vlasti"Prokleti k......u,smeće jedno,koga ćeš ti dovesti na vlast,koga,Đilasa i Nogu,kako?državnim udarom ti bi da opet obajiš Srbiju u crveno,krvavo,sram da te bude i tebe i sve ovde koji više od besa ne znaju šta da rade i šta da pišu,džukele proklete.

 5. Za Srbiju says:

  Majku vam izopačenu! Nakaze!

 6. milanm says:

  A Vuk Draskovic....kolika je to izdajica tek.

 7. milorad2 says:

  nisam hteo da čitam text uošte jer znam ko je milošević i znam da su ovi slagali sve,iz mesta,od početka do kraja.Milošević je bio njihov saradnik u raspadu jugoslavije zajedno sa svim ostalim "vodjama" republika.Jugoslavija je predvidjena za rasturanje čim su negde 1970-71 lansirani prvi geomagnetni sateliti za osmatranje VELIKIH terena i traganje za VELIKIM geomagnetnim anomalijama koje upućuju na postojanje VELIKIH ležišta metala.Zašto?PAa zato što je skoro cela srbija na tim snimcima svetlela kao novogodišnja jelka a za kosovo nisu mogli ni da OČITAJU čak ni približan potencijal onoga što su otkrili tada.Politički i strateški gledano jugoslavija je bila u savezničkim odnosima sa NATO i USA i NIJE bilo nikakvog geostrateškog ili političkog razloga za rasturanje te federacije.Ali zbog PARA e to je druga priča.Milošević je poslat u USA kao ekonomista i čovek za vezu u jugoslovenskom predstvništvu pri MMF.Nadam se da vam je jasno da je morao da prodje i školu i bezbednosnu proveru od strane baš CIA-e unutar jugosovenskog vrha da bi ga poslali na TAKVO mesto.On je radio na rasturanju jugoslavije po modelu republičkih granica ali kada je došao zahtev za dalje cepanje srbije tu su nastali problemi.Ili je zaključio da ga koriste i da će ga ubiti iz CIA-e (on je sasvim pametno shvatio da ćemo ga mi srbi odmah obesiti za tu izdaju) ili je iz ličnih razloga promenio stranu pošto je video da ga je njegov "najbolji" drugar iz vašingtona ričard holobruk (onaj što je na slici u čarapama sa šiptarima na kosovu pio kozji jogurt) SVE VREME VUKAO ZA NOS.U svakom slučaju mičloševiću je predočeno da u medjunarodnu elitu nema povratka za njega (on se nadao da će jednog dana opet da živi u vašingtonu, nesrećnik) ako ne prepusti kosovo NEMCIMA i to je bio okidač napada na nas.Posle toga on je morao da bude SMAKNUT i tako je i završio.Dizanje spomenika miloševiću je TOTALNA GLUPOST. Taj čovek je izdao SRBIJU od prvog dana, on je uništio sve političke i diplomatske ugovore i garancije koje su nas PRE SVEGA štitile od napada NATO,on je IZOPŠTIO jugoslaviju iz UN a SRBIJU pretvorio u političkog pariju koji čak nije ni danas potpuno punopravan član UN, dajući politički i diplomaski prostor našim neprijateljima da rade ŠTA HOĆE od nas.Tek na kraju kada je video da će ga ubiti se setio da je srbin ali brate KASNO ,MNOGO kasno.Kompletno razaranje i ubijanje u jugoslaviji je vodjeno i dozirano upravo od američkih obveštajnih i diplomatskih organa i njihovih podfilijala u obliku nemačke francuske i holandske obaveštajne službe.(holandjani su izabrani jer su bili niskog profila u obaveštajom miljeu tada, i jer su bili apsolutno odani ali su mogli da glume "neutralni" izvor za budale iz beograda).Taj napada na nas još nije završen, oni se još nadaju da će uspeti da prigrabe kosovo i rudna ležišta tamo ali sada za to znaju i drugi zainteresovani igrači jer cela priča oko kosova je bila DUBOKA tajna DUBOKE države u americi sve do 2005,ali su se mnogi zapitali 1999 ZAŠTO su nas amerikanci bombardovali i logično su došli do jedinog mogućeg zaključka:TAMO IMA NEŠTO:)Posl,kad znaš šta tražiš na kraju i nadješ podatke, i tako, sada je oko kosovoa i BLAGA NEMANJIĆA sasvim DRUGA medjunarodna situacija.

  • Jovan says:

   Dizanje spomenika nije glupost, vec moralni gest naroda srpskog za coveka koji je ODMAH u startu od io Karingtonov plan o cepanju sgrj na 8 nezavisnih drzava i pretvaranje Srba u gradjane n-og reda u istim. Znaci, lazes ili nisi upucen!?? Drugo, ako vec postoje spomenik i bulevari kvislinga Djinjica koga na vlast doveo okupator, trebalo bi da budu i spomenici Milanu Nedicu koga su postavili Nemmci, i Titu koga je postavio Cercil. Naravno spomenici Mihailovic Drazi i Milosevicu kao zrtve Zapada, mora pod OBAVEZNO!

 8. Penzioner says:

  Izgleda da su "dobrotvori" zaboravili priču da su za svrgavanje Miloševića platili 80 miliona dolara, pa su taj iznos prepolovili. Zar ima onih koji se ne sećaju ko se slikao sa filantropom Sorošem u Budimpešti, odakle su stizali dolari. Eno im i sad slike predstavnika NVO i novinara, među kojima i laik prepoznaje Zorana Ostojića i Verana Matića. Zar jedan od ključnih opozicionara koji je srušio Miloševića Velja Ilić nije izjavio da je lično prenosio džak dolara u Srbiju, a da ga niko na granici nije kontrolisao? Zar ne reče da ni Đinđić nije brojao novac? A što bi brojao koliko ima dolara u punom džaku, kad zna da će imati dovoljno za sve? Zar i sami pripadnici „Otpora“ nisu izjavljivali da su zbog vucanja naivnih po ulicama Beograda dobili po 30.000 dolara? Zar i danas soroševci ne vladaju Srbijom? Zar Soroševa stisnuta pesnica nije bio i današnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a glavni predvodnik naivnih Čeda Jovanović jedan je od najbogatijih biznismena u Srbiji. Kad se u članku pominje USAID koji je imao značajnu ulogu u svrgavanju "diktatora", što reklama USAID-a stoji na katedri iza koje narodu soli pamet Ana Brnabić? Tu je i reklama NALED-a, a pretpostavljam da je i to jedna od mnogobrojnih "dobrotvornih" organizacija iz SAD. Čini mi se da se i ona obrazovala u SAD. Zar Soroš nije glavni finansijer migracija stanovnika u Evropsku uniju, od kojih će većina onih koji ne dobiju azil u razvijenijim zemljama EU završiti u Srbiji, gde im se širokogrudo nude srpske kuće, posao, obrazovanje, dok iz Srbije svake godine trbuhom za kruhom u tu naprednu EU i druge države "naših zapadnih prijatelja", kako ih naziva AV, ode najmanje 50.000 najsposobnijih građana Srbije. Ako su se već tako revnosno brinuli da se organizuju "demokratski izbori" koji će srušiti Miloševića, što je očigledno bilo povereno Nevladinim organizacijama, što te NVO pre ove poslednje farse od izbora organizovaše sastanak vlasti i opozicije, kojima je bio cilj da se od izbornih uslova ne promeni ništa, a aktuelna vlast je bila toliko velikodušna da spusti izborni cenzus na 3%, kako bi od onih koji se pojave samo pred izbore stvorila prividnu opoziciju. Ova vlast je baš po njihovoj meri i uvešće u Srbiju „zlatno doba“, iz „kamenog“ u koje nas je vratila za osam godina vladavine. Gde god su oni uvodili demokratiju tu više nema ni demokratije ni države.

 9. test01 says:

  Ja nisam mogao ni da citam ovu odvratnu propagandu, pa zar oni stvarno misle da Srbi ne znaju da misle svojom glavom. Pa nismo ameri majku mu...

 10. Penzioner says:

  Smetao im Milošević, al' im ne smeta njegov ministar informisanja, današnji predsednik onoga što je još ostalo od Srbije, posle faktičkog priznavanje nezavisnosti okupiranog dela Srbije, potisujući protivustavni Briselski sporazum. Ko tamo od najžešćih zagovornika bombardovanja Srbije danas ima najunosniji biznis ni jedan režimski medij neće zucnuti ni reč. Šta je od svega što se moglo prodati u Srbiji još ostalo za prodaju, osim EPS i Telekoma?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *