ЦИА умешана у напад на аутобус „НИШ експрес“!?

CIA umešana u napad na autobus „NIŠ ekspres“!?

16 februara 2021

Bivši oficir Kfora i novinar Kristijan Kaš rekao je za Kosovo Onlajn da se i danas jasno seća terorističkog napada na autobus „Niš ekspresa“.

Napad se dogodio na Livadicama kod Podujeva, na današnji dan 2001. godine, ubijeno 12, a ranjeno 43 Srba. Kaš je dodao da se nada da će odgovorni za taj zločin biti izvedeni pred sud.„Najvažnije je da se na današnji dan setimo malog Danila i ostalih 11 žrtava koje je Fljorim Ejupi ubio. Vreme je da pozovemo Vladu Srbije da svaki put kada njeni predstavnici idu na međunarodne konferencije pomenu i ove žrtve, da oni znaju da nismo zaboravili ovaj zločin. Albanski teroristi su čekali sa improvizovanom eksplozivnom napravom van Podujeva, na prelazu Merdare. Bomba je ubila 12 ljudi, uključujući i malog Danila koji je imao dve godine i njegovog oca i majku. Ja sam stigao na mesto napada sat i po posle eksplozije. I danas se sećam mirisa izgorelih tela. Tog dana sam radio kao novinar. Bilo je to strašno iskustvo za mene“, kaže Kaš.

On je ponovio svoje ranije tvrdnje, koje je dobio potvrdu od glavnog istražitelja Unmika Džoa Mekalistera, da je CIA sabotirala istragu terorističkog napada na autobus „Niš ekspresa“ 2001.

Kaš je dodao da je člana OVK Fljorima Ejupija, optuženog za napad na taj autobus CIA pustila iz baze Bondstil.

„Strašno je što je Fljorim Ejupi na slobodi. Bio je osuđen na 40 godina, ali je oslobođen. Kad čovek radi sa CIA onda pravni sistem ne vredi ništa“, rekao je Kaš.

Prema njegovim rečima, postoje pouzdani dokazi koji ukazuju da je Ejupi bio odgovoran za taj napad. Takođe, postoje dokazi, kako je naveo, da je Ejupi bio sredstvo CIA da se destabilizuje Srbja.

On kaže da je general-potpukovnika Torstena Skiakera, koji je u to vreme bio komandant Kfora, pitao da li je znao za ulogu koju je CIA imala u ovom slučaju.

U norveškom dnevnom listu „Aftenposten“ Kaš je iste godine kada se napad dogodio, objavio tekst o ulozi Kfora, pripadnika OVK i američke CIA u ovom slučaju.

U to vreme, kritičari su se usredsredili na veze između zapadnih obaveštajnih službi i bivših pripadnika OVK, kaže Kaš ističući da su u pitanju visoki kriminalci koji su imali poseban tretman jer su bili doušnici CIA i drugih obaveštajnih službi.

On podseća da je policija UN nedugo posle izvršenog napada na autobus „Niš ekspresa“, uhapsila četvoricu osumnjičenih, od kojih su dvojica bila iz OVK.

Kaš navodi da je, ključni osumnjičeni bio smešten u zatvor u američkoj vojnoj bazi Bondsil. Odatle je nestao, a Kfor je tvrdio da je pobegao.

Policajac koji je vodio istragu za policiju UN imao drugačije mišljenje.

„Moje mišljenje je da nije pobegao. Ne mislim da zatvorenik može tek tako da nestane iz Bondstila. Mislim da je odveden negde drugde na ispitivanje ili nešto slično“, rekao je kanadski policajac Stju Kilok za Sandej Tajms.Prema izvorima s kojima je britanski list razgovarao u sistemu UN na Kosovu, čovek koji je pobegao bio je obaveštajac CIA.

Imajući u vidu da mu je biviši glavni istražitelj Unmika Džo Mekalister potvrdio ulogu koju je CIA imala u ovom slučaju, i da je spreman da svedoči, Kaš smatra da ukoliko bude političke volje, ovaj slučaj bi mogao da ima i sudski epilog, kako bi odgovorni bili izvedeni pred lice pravde.

„Srpski narod bi trebalo da dobije tačne informacije. Da nađemo pravdu za žrtve. Ako je Mekalister voljan da dođe i da svedoči, neka ga pozovu u Srbiju. Možda na neku konferenciju. Nadam se da će odgovorni u ovom slučaju biti procesuirani. Ali da bi se to pokrenulo mora da postoji politička volja, i Vlada Srbije mora da stane iza toga“, rekao je Kaš.

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Problem je što Srbijom,još uvek, vlada američki ambasador.

  2. Gardista says:

    Alo bre 20 godina je proslo a olos na slobodi. Taj isti mali Danilo bi danas bio odrastao covek sa 23 godine, mozda bi imao i porodicu...a ovako...nista...pobili ih kao glinene golubove i sada samo pisu po novinama a vreme ide i nista se ne resava. Sram vas bilo izdajice Srpskog roda, od drzave do predsednika koji nema Udbu koja bi to resila.

  3. petrovgrad says:

    Dosmanlijska vlada je bezuslovno oslobodila preko 2000 osudjenih šiptarskih terorista. Zašto nije tražila oslobadjanje kidnapovanih Srba. Slučajno ili namerno. Razlog i motiv mora da postoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *