CIA: Vašington priznao otcepljenje zbog svog uticaja na Evropsku zajednicu

CIA: Vašington priznao otcepljenje zbog svog uticaja na Evropsku zajednicu

28 septembra 2013

CIA01Sudeći prema izveštaju koji je CIA objavila u januaru 1992. godine, SAD su priznale otcepljene jugoslovenske republike prvenstveno da bi održale korak sa evropskim partnerima i da bi zadržale uticaj u tom delu sveta.

CIA je tada iznela procenu, koja se pokazala pogrešnom, a ticala se stava da američko priznavanje otcepljenih jugoslovensih republika neće imati negativan uticaj na misiju UN u tom regonu.

CIA je, nakon što je tadašnja Evropska zajednica priznala otcepljene republike, “vagala” šta bi bio najbolji američki potez.

Na kraju je preporučila da, umesto boljih veza sa srpskim političkim krugovima i uticaja koji bi Vašington imao u slučaju da ne prizna otcepljenje, SAD takođe priznaju nove republike, prvenstvo zbog želje da Evropska zajednica ne shvati odbijanje kao najavu američkoh odstupanja sa tih prostora.

Nepriznavanje bi, verovatno, smatrala je CIA, dalo zvaničnicima Amerike veći pristup srpskim civilnim i vojnim vođama nego inače.

“Međutim, verujemo da bi srpski lideri na ovo gledali uglavnom kao na sredstvo suprotstavljanja Vašingtona Evropljanima. Beograd skoro sigurno ne veruje našoj neutralnosti – srpski lideri pamte da smo mi javno krivili Srbiju i federalnu vojsku za borbe, kao i naše pritužbe na kršenja ljudskih prava u Srbiji. To bi ojačalo težnje Slovenije i Hrvatske da se fokusiraju na sređivanje odnosa sa evropskim zemljama, koje su njihovi glavni ekonomski partneri” – navodi CIA u izvještaju iz januara 1992. godine.

Nepriznavanje bi imalo uticaj i van Jugoslavije. Neki Evropljani – pogotovo u Francuskoj i NJemačkoj – to bi vjerovatno shvatili kao potvrdu njihovim sumnjama da angažman Vašingtona u Evropi splašnjava.

Kreatori politike u Vašingtonu skoro bi sigurno morali da se pozabave evropskim inicijativama i da pozovu Sloveniju i Hrvatsku u međunarodna tela kao što su UN i OEBS.

“Impuls događaja mogao bi da ostavi SAD u izolaciji ako pokušamo da održimo status kvo. Priznavanje otcepljenja stavilo bi Vašington `u korak` sa Evropljanima i poboljšalo naše šanse da utičemo na njihove buduće akcije”, piše u izveštaju.

Evropski potezi ka priznanju možda su doprineli nedavnom progresu ka mirovnoj operaciji. Povećali su izolaciju Srbije i, zajedno sa vojnim ćorsokakom i domaćim ratnim zamorom, možda su pomogli znakove nove fleksibilnosti kod predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

CIA je tada procenila da američko priznavanje ili nepriznavanje neće uticati na mirovnu inicijativu UN.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *