Чији је Тесла?

Čiji je Tesla?

5 februara 2015

Darko Momić 4656Piše: Darko Momić

Presuda Međunarodnog suda pravde kojom su odbačene međusobne tužbe za genocid Srbije i Hrvatske može se opisati kao „nerešen rezultat u kojem su obe strane doživele poraz“. Doduše, možda je bolje reći „koji su obe strane doživele kao poraz“, iako se sve u suštini svodi na onu dečju uzrečicu „niko-nikom“!

Ruku na srce, ovakva odluka suda bila je očekivana, čak i u srpskoj javnosti koja jednostavno nije naučila na dobre vesti iz Haga, bilo da je reč o tribunalu za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ ili Međunarodnom sudu pravde, što mnogi i danas brkaju i poistovećuju. Kladioničarskim žargonom rečeno, kako se približavao dan izricanja presude, tako je kvota i na Srbiju i na Hrvatsku strmoglavo padala. I jedna i druga strana potajno su se nadale da će njihova tužba biti uvažena i da će „konkurenti“ biti osuđeni za genocid, ali Justicijin tas nije prevagnuo ni prema Srbima, ni Hrvatima.

Uprkos činjenici da je Međunarodni sud pravde stavio tačku na sudski spor između Srbije i Hrvatske, prvi komentari na taj nerešen rezultat odmah su pokazali da nijedna strana presudu ne smatra pravednom. Drugim rečima, spor nije završen, jer ni Srbija, ni Hrvatska, ni Srbi, ni Hrvati „ni za jotu“ nisu i neće odstupiti od svojih stavova i držaće ih se i dalje kao pijan plota.

S hrvatske strane stav je da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i počinila genocid, zbog čega ni danas ne žele ćirilicu u Vukovaru, dok se sa srpske strane kao konkretan dokaz da je Hrvatska počinila genocid nad Srbima smatraju kolektivni centri širom Srbije u kojima dve decenije nakon proterivanja sa vekovnih ognjišta žive krajiški Srbi.

Nažalost, zakovani i nepomirljivi stavovi i potpuno suprotni pogledi na istorijske događaje ili ličnosti ne ulivaju mnogo nade da će se to promeniti. U prilog tome ide i činjenica da su ova dva naroda koristila svaku priliku i mogućnost da, najblaže rečeno, dominiraju nad onim drugim, pri čemu je to nekad podrazumevalo da Hrvati budu pod srpskom krunom, a u drugom slučaju da Srbi budu pod hrvatskom kamom.

Elem, do pomirenja može doći samo kad se Srbi i Hrvati dogovore čime se više ponosio Nikola Tesla – svojim „srpskim poreklom“ ili svojom „hrvatskom domovinom“. A dogovoriće se – juče!

(Pressrs.ba)

KOMENTARI3 komentara

  1. nikola.m says:

    Tesla tu glupost nikad nije izgovorio, to su mu u usta stavili komunisti.

  2. Beli Stojan says:

    Sve su hrvati falsifikovali u vezi Tesle ... i taj telegram Maceku, i telegram Mestrovicu kao ifamozni Teslin "tajni dnevnik"... Ako se uporede ona dva famozna telegrama, moze se primetiti da ih je ista ruka falsifikovala...pa mogli su malo to bolje da urade - ali bitno je da masu nekim papirima - za njih plitkoumne i zadojene mrznjom prema srbima to je sasvim dovoljno. Kao i nekom filmu oni sede i razmisljaju na koji nacin danas mogu uraditi nesto cime bi dokazali da je on njihov! Zadnje im je sto poput Amerike i Australije pa i Kanade koje nisu nacionalne zemlje zele sebe svrstati u taj red i po tome ko god se rodio u toj zemlji on je te narodnosti???!!! Iako se rodio kada nije bilo ni "H" od hrvatske, oni ga sada nazivaju hrvatom Srbskoga porekla???? Bolesne li nacije Boze me sacuvaj!

  3. Milutin says:

    do pomirenja može doći samo kad se Srbi i Hrvati dogovore čime se više ponosio Nikola Tesla – svojim „srpskim poreklom“ ili svojom „hrvatskom domovinom“ ////////// mogao bi i ja napisati ovakav tekst, samo što ja ne pričam glupsti, kao što je gore izdvojena titoistička laž !!! sa tatarskim bastardima ja ne vidim mogućnost pomirenja, pogotovo ne pošto je njihov identitet izgrađen samo u funkciji srbofobije ********** MAĐARSKA: Odnosi sa Srbijom dobri, sa Hrvatskom loši ******** Vesna Pusić: Nadam se da će Srbi i Hrvati jednom zajedno obeležavati "Oluju" subota, 05. decembar 2015. http://www.nspm.rs/hronika/vesna-pusic-nadam-se-da-ce-srbi-i-hrvati-jednom-zajedno-obelezavati-oluju.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *