CIK: Da se ukloni „Srbija“ iz imena

CIK: Da se ukloni „Srbija“ iz imena

15 septembra 2013

izboriCentralna izborna komisija samoproklamovanog Kosova zatražila od dve srpske liste za lokalne izbore da iz imena izbace naziv Srbija, navodi B92. Jedinstvena srpska lista „Građanska inicijativa Srbija“ koja ima podršku Vlade i predsednika Srbije i lista Olivera Ivanovića „Srbija, demokratija, pravda“ moraju iz svog naziva da izbace reč Srbija, saopštila je CIK. Kako prenosi RTS, Jedinstvena lista kosovskih Srba je odlučila da promeni naziv „Građanska inicijativa Srpska“.

„Mi i dalje stojimo pri tome da oni nemaju nikakvog zakonskog osnova da nam menjaju ime, međutim, da bismo ostali u igri do kraja, mi ćemo ime iz imena Srbija promeniti u ime srpska. To ime i dalje ukazuje na našu čvrstu vezu sa Vladom, tj. Republikom Srbijom“, kaže Vladeta Kostić, nosilac liste.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin odluku CIK-a ocenjuje kao loš politički signal. „U dogovoru sa Srbima na KiM prihvatićemo tu odluku, nevoljno, ali da je prihvatimo, zato što hoćemo da izađemo na izbore, zato što… ne damo da neko drugi odlučuje u naše ime“, rekao je Vulin.

Predstavnici liste koju predvodi Oliver Ivanović kažu da im je stigao prigovor na ime, ali još nisu odlučili da li će i kako menjati naziv, pa će od CIK-a tražiti objašnjenje.  „Mi očekujemo odgovor koji će nam u dogledno vreme pojasniti nejasnoće i na osnovu tog odgovora ćemo mi zasedati i odlučiti da li da uopšte prihvatimo takve sugestije, da li da promenimo svoj naziv ili da odustanemo od izbora“, kazao je Ivanović.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *